3.6 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Allvarlig kritik JO kritik mot polisen för ingripande mot journalist

JO Per Lennerbrant riktar i dag allvarlig kritik mot en lokalpolisområdeschef för att utan stöd i lag ha hindrat en SVT-reporter från att filma vid ett polishus. JO är också mycket kritisk mot att polischefen inledde en diskussion med reportern och dennes chef om huruvida filmandet skulle bli föremål för en brottsutredning.

– Agerandet är helt oacceptabelt. Det strider inte bara mot kravet på saklighet i regeringsformen för en tjänstemans agerande, utan också mot hur misstankar om brott ska hanteras, säger JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

Skyddsobjekt

Efter att en SVT-reporter intervjuat en polis utanför det aktuella polishuset filmade han klippbilder. Polishuset är ett skyddsobjekt vilket innebär att det är förbjudet att avbilda det. Reporterns filmande skyddades dock av den grundlagsfästa rätten att hämta in uppgifter för publicering i ett grundlagsskyddat medium (anskaffarfriheten).

Lokalpolisområdeschefen upplyste reportern om att filmandet kunde vara brottsligt. Med den utgångspunkten skulle han sett till att händelsen utreddes. Så skedde dock inte. I stället inledde polischefen en diskussion med reportern och hans redaktionschef som närmast kan beskrivas som ett köpslående om huruvida filmandet skulle bli föremål för en brottsutredning, med ett underliggande hot om att reportern kunde bli misstänkt för brott om han inte gjorde som lokalpolisområdeschefen ville. Diskussionen medförde att redaktionschefen kände sig tvungen att låta radera inspelat material.

Saknas lagliga förutsättningar

JO konstaterar att det saknades lagliga förutsättningar att ingripa mot reportern. Agerandet medförde att reportern hindrades i sitt journalistiska arbete samt att grundlagsregleringen om anskaffarfrihet och förbud mot censur och andra hindrande åtgärder inte respekterades. Polischefens agerande stred även mot kravet i regeringsformen på saklighet för en tjänstemans agerande.

JO är också mycket kritisk till att händelsen inte dokumenterats.

– Jag kan inte förstå frånvaron av dokumentation på annat sätt än att polischefen inte ville att hans åtgärder vid ingripandet skulle bli kända, säger Per Lennerbrant.

Detta är andra gången på kort tid som JO kritiserar ett polisingripande som gjorts mot en journalist

Detta är andra gången på kort tid som JO kritiserar ett polisingripande som gjorts mot en journalist

– se tidigare beslut 3835-2022.

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 20:00 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till stadsdelen Navestad i Norrköping efter samtal...
Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.6 ° C
4 °
2.7 °
75 %
4.1kmh
0 %
mån
10 °
tis
6 °
ons
9 °
tor
4 °
fre
7 °