3.6 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Nämndinitiativ – En demokratisk möjlighet eller ett verkningslöst instrument

Linköpings Listan (Listan) har under sin korta oppositionsperiod i Linköpings kommunfullmäktige lyckats med att röra om ganska ordentligt i Stadshusets korridorer.

Listan är det senaste partiet som tagit plats i fullmäktige och de har lyckats samla fem – sex partier i ett antal initiativ mot den styrande minoriteten M och S. Mest uppmärksammat är aktionerna som oppositionen har drivit under våren mot skolnedläggningarna.

Linköpings Listan, liberalerna miljöpartiet, kristdemokraterna, vänsterpartiet och sverigedemokraterna har alltså åstadkommit en enad “formaliserad” front mot nedläggningarna vilket får ses som en mycket intressant utveckling av kommunpolitiken i Linköping.

Knepigt majoritetsstyre

Att Socialdemokraterna och Samlingspartiet moderaterna nu tillsammans styr kommunen med majoritet i nämnder och styrelser (dock ej med majoritet kommunfullmäktige), är också ett unikt politiskt faktum 2023. Förmodligen ser M och S den nya offensiva och breda oppositionen som ett irritationsmoment inte minst när det gäller alla nämndinitiativ som ploppar upp inom ett antal olika områden.

Är nämndinitiativ ett snabbspår?

Samtliga ledamöter/partier har möjlighet att väcka motioner, och ställa interpellationer till en styrande majoritet i kommunfullmäktige i syfta att få till ändringar i politiken. Men motioner tar tid att bereda och få ett svar på. En motionsberedning kan ta högst ett år!

I den juridiskt aktuella frågan om skolnedläggningar är motionsverktyget inte verkningsfullt nu när skolorna hastigt och olustigt redan är avvecklade.

Avslag och avslag – Eller genomslag

Så länge hela oppositionen, Linköpings Listan, liberalerna miljöpartiet, kristdemokraterna, vänsterpartiet och sverigedemokraterna OCH centerpartiet en var eniga och förenade i nämndinitiativ och voteringar fungerade mesalliansen hyfsat bra. Men efter att Vikingen lämnade skeppet så blir det avslag efter avslag i voteringar och i nämndinitiativ i alla nämnder och styrelser.

Frågan är nu om det finns någon kabinettsfråga som kan samla hela oppositionen igen i Kommunfullmäktigeförsamlingen?

Vad säger oppositionen? Vad tänker centerpartiet?

Vad är ett Nämndinitiativ?

Kommunallagen 4 kap 20 § stadgar att ”Varje ledamot i en nämnd får väcka
ärenden i nämnden”.
Detta innebär att en eller flera ledamöter tillsammans kan
väcka ärenden i nämnderna; Ett så kallat nämndinitiativ. Med
nämnd avses befintliga nämnder inklusive kommunstyrelsen.

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 20:00 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till stadsdelen Navestad i Norrköping efter samtal...
Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.6 ° C
4 °
2.7 °
75 %
4.1kmh
0 %
mån
10 °
tis
6 °
ons
9 °
tor
4 °
fre
7 °