15 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

Kungaparet planterar träd vid jubileumsbesöket

2021 avverkades flera stora träd vid Linköpings slott på grund av almsjukan. Vid kungaparets länsbesök den 25 maj kommer ett av de fällda träden att ersättas med ett nytt träd med koppling till Gustav II Adolf.

Under firandet kommer kungaparet att plantera en parklind vid slottet där man under 2021 tvingades fälla flera träd som drabbats av almsjuka. Intill det nyplanterade trädet kommer även en minnesplakett att placeras som minne av jubileet.

Trädet har kunglig koppling

Faktum är att trädet som nu planteras i allra högsta grad har kunglig koppling. Det är nämligen en avläggare från ursprungsträdet Kristina som planterades av Gustav II Adolf på 1600-talet i parken vid Svartsjö slott på Färingsö i Mälaren. Enligt Statens fastighetsverk går sägnen isär huruvida han planterade trädet för att hedra sin mor Kristina av Holstein eller sin dotter, känd som Drottning Kristina.

– Det känns värdefullt att ersätta en av almarna i parken med avläggare från en så pass historisk parklind. Särskilt eftersom många studier visar att träd i städer gör stor skillnad för både människor, insekter och fåglar, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland i en presskommentar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige. Under året firas H.M. Konungens 50 år på tronen och att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung. I Östergötland uppmärksammas jubileumsåret den 25 maj då Kungen och Drottningen gästar Linköping.

Om jubileumsdagen:
Kungaparets besök äger rum i centrala Linköping den 25 maj kl. 10.00-15.00. Under dagen kommer det förutom trädplanteringen bjudas på häst och vagn-kortege, musik av Hemvärnets Musikkår Östergötland, tal av Kungen och landshövdingen samt ytterligare underhållning på yttre borggården vid Linköpings slott. Mer information om programmet kommer.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
15 ° C
15.2 °
13.3 °
92 %
4.1kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °