-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Ökat underskott för Regionen – Minus 261 miljoner – Begränsning av hyrpersonal planeras

Det ekonomiska läget för Region Östergötland är bekymmersamt; skriver Region Östergötland på sin hemsida.

Delårsrapporten för Region Östergötland de första tre månaderna på året visar på ett resultat på minus 261 miljoner kronor. Det budgeterade resultatet för hela 2023 ligger på minus 1 050 miljoner kronor.

Utvecklingen oroar

Resultatet beror på ökade pensionskostnader på grund av högre inflation, lägre riktade statsbidrag och ett negativt resultat inom hälso- och sjukvården. Utvecklingen inom hälso- och sjukvården kan bland annat förklaras av en ansträngd situation under slutet av förra året, en femte våg av covid-19 i början av året och att åtgärder inte fått planerad effekt.

– Den ekonomiska utvecklingen är oroande och inte hållbar. Redan i årets budget pekade vi på att vi måste fokusera på kärnverksamheten, ompröva beslut, ta bort uppgifter och göra annorlunda. Det arbetet behöver intensifieras och breddas. Alla verksamheter måste bidra till att komma tillrätta med ekonomin. I samband med treårsbudget 2024-2026 kommer generella besparingar behöva läggas men även nya riktade åtgärder, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Regionstyrelsens ordförande Marie Morell (är djupt oroad över den ekonomiska utvecklingen. Foto: Tommy Pettersson

Begränsa beroendet av bemanningsföretag
Ett av de områden där åtgärder planeras för att minska kostnader är beroendet av hyrpersonal. En strategi för att begränsa beroendet av bemanningsföretag beslutades vid dagens regionstyrelse. Regionernas gemensamma mål om att kostnader för hyrpersonal ska vara högst två procent av personalkostnaderna ska vara uppnått senast 31 december 2025. Minskningen ska genomföras successivt, med hänsyn tagen till såväl hög patientsäkerhet som god arbetsmiljö.

– Huvudsyftet med strategin är att minska vårt beroende av bemanningsföretag. I det fortsatta arbetet vill vi även uppnå andra vinningar, så som att säkerställa kompetensförsörjningen över tid, nå en högre kvalité på den personal som hyrs in och förbättra processen med beställningar och krav på leverantören. Minskningen behöver göras successivt för att säkerställa en hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö för personalen. Allt för att hitta en bra process med målet att få en ekonomi i balans, säger Marie Morell.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °