-7.5 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Postcovidpatienter har symtom efter två år – visar ny studie från Regionen

En majoritet med postcovid har symtom efter två år enligt en studie av Gustaf Forsberg, ST-läkare på Thorax-kärlkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, och Carl Wahlgren, ST-läkare på Rehabiliteringsmedicinska kliniken i Region Östergötland som publicerats i The Lancet

Enligt studien har en stor majoritet av de patienter som vårdades på sjukhus i den första vågen av pandemin och fick måttliga eller svåra symtom på postcovid, hade fortfarande kvar symtom efter två år. Hela 85 procent av patienterna rapporterades ha kvar symtom som påverkade deras vardag.

Patienter från första vågen

Studien är en del i ett större forskningsprojekt kring covid-19, LinCoS, vid Linköpings universitet. Det är en av de första tvåårsuppföljningarna av covidpatienter i Europa och studien har publicerats i The Lancet Regional Health Europe. Gustaf Forsberg och Carl Wahlgren har, tillsammans med sina medförfattare, följt upp ett antal patienter som vårdades på sjukhus för covid-19 under den första vågen av pandemin.

– Fyra månader efter utskrivning gjordes en uppföljning med alla patienter som vårdats inneliggande om hur de mådde och vilka restsymtom de hade. En liten grupp, omkring 13 procent, var helt återställda. Två grupper, som var ungefär lika stora, hade antingen lite symtom som inte gav så stor påverkan eller mer omfattande symtom som gav måttlig eller stor påverkan på deras vardag, berättar Carl Wahlgren på regionens hemsida.

Finns ett mörkertal

Gustaf Forsberg och Carl Wahlgren har efter två år följt upp den sistnämnda gruppen, den som rapporterade att deras symtom gav måttlig eller stor påverkan på deras vardag. Och hela 85 procent i den gruppen rapporterade då att de hade kvar något symtom som påverkade deras vardag.

Ett intressant fynd i studien är att det inte verkar vara någon skillnad på de patienter som har behövt intensivvård och de som inte har behövt det. Om man har symtom kvar efter två år verkar inte hänga ihop med allvarlighetsgraden på sjukdomen.

– Det är en tydlig skillnad jämfört med fyramånadersuppföljningen. Då var de som hade vårdats på IVA betydligt mer illa däran, säger Carl Wahlgren. Den skillnaden har jämnats ut efter två år.

– Att det inte är någon skillnad kopplat till hur allvarligt sjuk patienterna har varit, indikerar att även många som inte har behövt sjukhusvård kan ha kvar symtom långt efter att de har blivit friska. Men eftersom testkapaciteten var så begränsad inledningsvis är det många som inte har verifierat att de har haft covid. Det finns sannolikt ett stort mörkertal här.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.5 ° C
-6.3 °
-8 °
87 %
6.2kmh
75 %
tis
-6 °
ons
-2 °
tor
-2 °
fre
-5 °
lör
-6 °