18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Debatt: Vem är det som talar för kommunen?

Vem är det som för talan för kommunen i yttrandet till Förvaltningsrätten angående skolnedläggningarna?

kommunens talan i domstol förs av styrelsen, Kommunallagen 6:15. Denna rätt kan inte delegeras. Ett juridiskt bindande yttrande i domstol ska spegla kommunens inställning.

Tre ledamöter LL, KD, SD, reserverade sig mot att nämnden skulle föra tjänstemännens talan i Förvaltningsrätten, FR.

Tjänstemän talar för politiker?

Nämndens ”majoritet” har tagit ställning och är part i målet i FR. Elias Aguirre uppmanar nämnden att ställa sig bakom förvaltningens förslag till yttrande. Det är alltså tjänstemän som vill att nämnden ska försvara deras förslag till ändrad skolorganisation. Nämnden är en buktalardocka i knät på förvaltningen.

Kommunen får bara vidta åtgärd med stöd i lag. Verksamhet ska vara saklig och opartisk, Förvaltningslagen 5 §. Åtgärden att en nämnd talar för kommunstyrelsen i mål i FR strider mot lag. Nämnden är jävig. Man har nu bränt kommunens talerätt.

Yttrandet gäller inte som kommunens talan

Kommunen ska göra rätt och rätta fel. Enighet ger styrka. Varför tiger kommunstyrelsen när man har ensamrätt på husbondens röst i domstol? Foto:Tommy Pettersson

Saken som FR ska pröva är, vilken instans ska besluta om skolans organisering. Yttrandet från nämnden gäller ej som kommunens talan. Rätten ska avvisa nämndens partsinlaga. I parts utevaro vinner överklagandet. Beslutet ska upphävas av kommunstyrelsen.

Vad lär vi oss av detta? Förslag till beslut om skolorna har inte hanterats på rätt sätt. Ärendet ska beredas av tjänstemän, nämnd och KS. Och avgöras med beslut i kommunfullmäktige. Beslut kan överklagas.

Kommunen ska göra rätt och rätta fel. Enighet ger styrka. Varför tiger kommunstyrelsen när man har ensamrätt på husbondens röst i domstol?

Arne Grip

Kommunallagen Kapitel 6 paragraf 15

Styrelsen får själv eller genom ombud företräda kommunen eller regionen i alla mål och ärenden, om inte någon annan ska göra det på grund av lag eller annan författning eller beslut av fullmäktige.

Detta gäller också mål där någon har begärt laglighetsprövning av fullmäktiges beslut, om inte fullmäktige beslutar att själv företräda kommunen eller regionen i målet. Lag (2019:835).

Förvaltningslagen om: Legalitet, objektivitet och proportionalitet

 § 5 En myndighet får endast vidta åtgärder som har stöd i rättsordningen.

I sin verksamhet ska myndigheten vara saklig och opartisk.

Myndigheten får ingripa i ett enskilt intresse endast om åtgärden kan antas leda till det avsedda resultatet. Åtgärden får aldrig vara mer långtgående än vad som behövs och får vidtas endast om det avsedda resultatet står i rimligt förhållande till de olägenheter som kan antas uppstå för den som åtgärden riktas mot.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °