11.7 C
Linköping
onsdag, september 27, 2023

Livstids fängelse för de åtalade för mord och grovt gravfridsbrott i Vetlanda

Idag kom dom i ärende om mord och grovt gravfridsbrott i Vetlanda. Livstids fängelse.

Eksjö tingsrätt har i dag meddelat dom i det ärende där en 20-årig kvinna och en 18-årig kvinna stått åtalade för mord och grovt gravfridsbrott på en 21-årig kvinna från Vetlanda i november 2022.

– Jag konstaterar att tingsrätten går på min linje och dömer de båda kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott till livstids fängelse. Det är tillfredsställande att vi får en tydlig dom där tingsrätten delar min bedömning att båda ska fällas till ansvar, säger senior åklagare Adam Rullman i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Agerat med avsikts och insiktsuppsåt

Tingsrätten har vid sin prövning av bevisen funnit att de båda åtalade ska dömas för de brott de åtalats för. Det är fråga om mord, grovt gravfridsbrott och skadegörelse. De målsägande som yrkat skadestånd har i huvudsak tilldömts sådant.

När det gäller åtalet för mord har tingsrätten funnit att en av de åtalade kvinnorna agerat med avsiktsuppsåt och den andra med insiktsuppsåt. Tingsrätten har bestämt påföljden för de båda åtalade till fängelse på livstid.

Dödsorsak kvävning genom strypning

Den avgörande bevisningen har i första hand varit uppgifterna från rättsläkaren som tydligt förklarat att dödsorsaken var kvävning genom strypning och även klargjort för de olika faser som är aktuella vid en strypning och med vilken kraft manuell strypning måste ha skett utifrån den skadebild som fanns på den döda kvinnans hals. Något utrymme för någon annan dödsorsak har enligt tingsrätten inte förelegat.

Vidare har vittnesmålet från en granne varit centralt för att klargöra de närmare omständigheterna precis vid den tidpunkt då kvinnan enligt tingsrättens bedömning dödades. Eftersom utredningen i övrigt bekräftar den uppgift som den ena kvinnan lämnat om att den andra kvinnan höll fast den döda kvinnans händer i samband med strypningen har tingsrätten fäst tilltro till denna uppgift.

Den tekniska utredning som polisen gjort särskilt när det gäller frågan om hur de åtalade rört sig under händelseförloppet har också haft stor betydelse för tingsrättens slutsats. Tingsrätten anser att gravfridsbrottet är grovt och ensamt har ett betydande eget straffvärde.

RELATERADE ARTIKLAR

I morse skedde en kraftig explosion på Järdalavägen i Ekholmen. Larmet kom vid klockan...
Polis larmades klockan 06:04 till Järdalavägen i Ekholmen med anledning av att flera inringare hört...
Den senaste tiden har stuckit ut i polisregion Öst när våldsbrott som mordförsök, vapenbrott...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
11.7 ° C
12.2 °
11 °
95 %
2.1kmh
0 %
ons
21 °
tor
22 °
fre
17 °
lör
16 °
sön
15 °