11.7 C
Linköping
onsdag, september 27, 2023

Svårt för Linköping att nå målet om koldioxidneutralitet 2025.

Det ser ut som om det blir svårt för Linköpings kommun a att nå målet om koldioxidneutralitet 2025. Kommunen har ett klimat- och energiprogram där det långsiktiga målet är att kommungeografin ska uppnå netto-noll växthusgasutsläpp senast 2045.

Att bli koldioxidneutralt 2025 kommer dock att stå kvar som ett etappmål, även om det ser ut att inte uppnås.

År 2012 satte Linköpings kommun det ambitiösa klimatmålet att bli koldioxidneutralt 2025. Sedan dess har mycket gjorts inom bland annat energi- och transportsektorn som lett till att koldioxidutsläppen minskat. Nettoutsläppen minskade med 35 procent per invånare mellan 2009-2020 i Linköpings kommun. Under samma period ökade invånarantalet med cirka 20 000 personer.

Har inte egen rådighet

Som begränsad geografisk yta har kommunen dock inte ensam rådighet över klimatarbetet, utan påverkas av beslut som sker på nationell och internationell nivå. Även säkerhetsläget i omvärlden har påverkan på klimatarbetet.

– Det känns tråkigt att vi inte ser ut att bli koldioxidneutrala 2025, men målet har inte varit förgäves. Tack vare att vi satte ett så ambitiöst klimatmål har vi fått bättre resultat i vårt klimatarbete, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande på en presskonferens.

Offentlig verksamhet och näringslivet ska samarbeta

Kommunen har gjort stora satsningar på bland annat förnybar energi, fossilfria transporter och återvinningscentraler. Det politiska styret vill att offentlig verksamhet och näringslivet ska jobba ännu tätare tillsammans framöver.

– En av våra viktigaste prioriteringar är att Linköping ska ligga i framkant inom miljö- och klimatarbetet, vilket vi också gör. Men ska vi nå ända fram måste det offentliga, näringslivet och alla invånare gå hand i hand, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

RELATERADE ARTIKLAR

I morse skedde en kraftig explosion på Järdalavägen i Ekholmen. Larmet kom vid klockan...
Polis larmades klockan 06:04 till Järdalavägen i Ekholmen med anledning av att flera inringare hört...
Den senaste tiden har stuckit ut i polisregion Öst när våldsbrott som mordförsök, vapenbrott...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
11.7 ° C
12.2 °
11 °
95 %
2.1kmh
0 %
ons
21 °
tor
22 °
fre
17 °
lör
16 °
sön
15 °