1.9 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Krönika: Vapenpolitik håller samhället som gisslan

Text: Jahanara Nuri

Ett foto i tidningarna förra året: “I en stad söder om Stockholm sitter två tonårsflickor på trottoaren till en bensinstation. För de fladdrar, nedtonade ljus i vinden och sorgsna buketter av rosor i minnesmärkesplatsen”.

Den första bilden av den tystnaden gav ett minne av Bachs Matteuspassions öppningssats, satt till Agnus Dei. Det börjar i slutet: Jesus är död. ”Kom, ni döttrar, hjälp mig att beklaga”. En 12-årig flicka dog efter att ha blivit skjuten av ett gäng i Norsborgsområdet i Botkyrka.
— Vi känner oss trygga, men nu finns ingen säkerhet, säger en av kompisens mamma till Aftonbladet.

Vapenvåld och brottslighet ökar

Ett sådant mord kopplat till organiserat vapenvåld står för 8 av 10 skottlossningar i Sverige, enligt en studie från Brottsförebyggande rådet. Enbart under 2022 dog fler i gängkopplad kriminalitet än någonsin tidigare. Året 2023 har börjat med en ny våldsspiral i Stockholm.

16 skottlossning i Linköping

I regionstaden Linköping har det skett 16 skottlossningar på mindre än ett år. Sex personer har mördats och tre personer skadats i skjutningarna. I två allvarliga fall sköts båda offren nära huvudet. Endast ett av dessa fall har åtalats. Det handlar om ett mordförsök i stadsdelen Ryd i Linköping i september förra året. Offret hade varit tyst under polisutredningen. I februari i år hölls tingsrätts förhandlingarna i målet. Under rättegången identifierade offret personen som sköt honom. Händelsen visar hur rädsla styr människors sinne. Mannen i det här fallet kunde övervinna en del av rädslan. Men många faller in i rädslan. För de vill varken bli kategoriserad som den andra, och de vill inte heller dö.

Covid-19 och vapen

Antalet personer som reducerats till fotoramar översteg oroväckande världens uppfattningar om vår tids epidemi under Covid-19. Av någon anledning andas du och jag fortfarande. Vi fortsätter människors kamp mot rå politik. För vi måste fortsätta hoppet och vår kollektiva resa. Och ni som tror på vapenspråket, försök kontrollera människor genom att sprida rädsla och samla lik.
Ja, vi analyserar lokala problem. Ändå verkar vi inte veta om vi grävt fram tillräckligt varför och varifrån.

Vi vet att regeringen har stärkt effekterna av lag och ordning. De förväntar sig också att kommunerna skapar nödvändiga organisatoriska förutsättningar för ett kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete. Ett kunskapsbaserat förhållningssätt innebär medvetenhet om lokala problem som motiverar kriminella handlingar.

Vapen en källa till makt?
Men det finns många frågor som driver våra tankar. Bara med rättsstatsprincipen och polisen, är det möjligt att upprätthålla moralen av icke-våld? Vi tänker djupt på det. Spelar utbildnings- och kulturstödssystem sin roll tillräckligt? Eller behöver de ytterligare förstärkning?
Vad tycker unga om vapen? Är det en källa till makt, pengar eller förtroendehöjare? Kanske är det en väldigt deprimerande tid för dem. De tror att de har arbetat hårt för att reda ut förvirringen och hjälplösheten i denna tidsålder som har fallit på oss för att krossa mänskligheten. Sedan finns det klimatkriser och andra frågor. Och de vill ha framgång i livet. Tja, ingen kan lösa dessa problem ensam.

Godhet krävs för alla

Hej våra unga människan; – godhet krävs i stor skala för att hjälpa dig att lyckas. Men du håller godheten som gisslan. Vet du att godhet är primal. Vi räddar familjen så klart. Kampen för att förebygga och ta hand om medborgarnas hälsa runt om i världen är ett universellt bevis på förtroendet mellan människor. Är det inte nödvändigt för miljarder kvinnor att ge daglig vård i hemmet?

Har du någonsin undrat hur femtio procent av medborgarna i ett samhälle utövar sådan godhet?

Hur mycket sociala avgifter togs tillbaka av detta kollektiva engagemang av världens kvinnor?

Medfödd godhet

Där, med ett vapen i handen, har du en medfödd godhet: du vill se fel rättas till, rättvisa ske, dygd belönas och ondska straffas. En formlös skugga och tvetydighet växte inom dig. Det börjar döda det större goda som människor håller så kära. Verksamheten med smygande rädsla har gjort dig till sin slav.
Eller kanske är goda gärningar stereotypa, monotona och fåniga för dig. Den har presenterats för dig av någon som sådan. Ondskans språk lärs ut genom spelet om skuld, rang, makt, familj och konsumtion. Ondskan krossar en persons mänskliga värden i namn av religion, nationalitet, gemenskap och andra fraktionsidentiteter.

Fokus på sköplighet

Under 1900-talet fokuserade populärlitteraturen på skröplighet, elakhet, brott, hämnd. Runt om i världen planerades ondska och formades till extremt våld. Avgiften bestäms i enlighet med tid och plats. I ett ekosystems tidsålder avbryts och försämras vår uppmärksamhet. Tidigare Microsoft-vd Linda Stone kallade det “kontinuerlig partiell uppmärksamhet”.
Så vad ska vi göra för att hantera ouppmärksamheten inom oss. Var och en av oss måste sträva. Vi måste stärka vår förmåga att bekämpa det onda. Under himlen, som fördelar den ljusa solen, månen, stjärnorna och luften, är du en människa som står på ett snurrande hjul, en unik liten prick, din värld, med ett vapen i handen. I den där märkliga gesten, om du vill ha mening med livet och arbetet, är lösningen verkligen inte vapen. Kanske kommer språket med kollektiv känsla av handlingsfrihet, motstånd mot ondska att ge mening åt våra liv.

Nordiska samhällen

Nordiska samhällen har en praxis av godhet i välgörenhet. Som humanist är dessa små, små godheter och sanningar väldigt viktiga för mig. Jag är för den godhet som föds i samhällets mörka hörn där fattigdomen av värderingar, kulturer och tankar spirar.
I toppen av den sociala värdepyramiden finns den självförsörjande personen, som vi vill bli. Personen överlever om deras sinnen är ytterligare tre nivåer under; De värderingar som förknippas med känslor, värderingar som förändrar liv och värderingarna som gör en effektiv i samhället.
När samhället omkring oss blöder igenom ny ordning och förändring, måste vi: föräldrar, barn, tjänstemän och servicetagare sträva efter att skaffa dem för vår egen skull.

Jahanara Nuri
4 April 2023

Lkpg.News
Lkpg.Newshttps://lkpg.news
Lokala nyheter från Linköping med omnejd.

RELATERADE ARTIKLAR

Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...
Polisen larmas 23:50 igår om en misshandel i en trappuppgång till ett flerfamiljshus i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
1.9 ° C
2.2 °
-0.3 °
85 %
3.6kmh
3 %
mån
11 °
tis
7 °
ons
8 °
tor
6 °
fre
7 °