-2.1 C
Linköping
torsdag, november 30, 2023

Muharrem Demirok valdes enhälligt till ny partiledare i centerpartiet

Centerpartiets extrastämma i Helsingborg valde idag Muharrem Demirok (Murre) till centerpartiets nya ordförande efter att Annie Lööf avgått som framgångsrik centerledare.

“Ta vara på eftervalsanalysen och möjligheten att tänka nytt. Det stärker oss som parti. Därför vill jag också rikta mig till dig, Muharrem. Du har snart ett av de finaste uppdrag en människa kan ha. Jag vet att du kommer göra det fantastiskt. På ditt sätt, med ditt ledarskap. Tillsammans med alla i den här salen. Tillsammans med våra medlemmar runt om i hela landet. Du är en ledare som tror på morgondagen, på människor och på möjligheter. Du har mitt fulla stöd och förtroende. Om en liten stund är du min partiledare. Vår partiledare. Och det blir min stora ära att ta den stafettpinnen jag fick av Maud för 11,5 år sedan och lämna vidare den till dig och den nya partiledningen; Daniel, Ulrika, Martin och Madelaine”, citat från Annie Lööfs tal som avgående partiledare i ett parti som i den senaste Novusmätningen har ett väljarstöd som ligger på endast 5,0 procent.

Tacktal från nyvald ledare

Naturligtvis var Muharrem Demirok tacksam över att han blev vald med acklamation och inte något större ifrågasättande på extrastämman. Han tar nu över stafettpinnen från Annie Löf vilket förpliktar extramycket. Utan, till synes, någon större nervositet äntrade Murre talarstolen på stämman i Helsingborg för sitt absolut viktigaste Linjetal.

– “Tack till alla centerpartister som gått före, alla ni som kämpade och bröt ny mark. Alla ni som spräckte glastak, eller som gav en röst åt dem som saknade en. Utan er hade Centerpartiet inte varit det liberala parti vi är idag. Utan er hade min väg hit inte varit möjlig. I dag känner jag mig väldigt ödmjuk och stolt. Ödmjuk inför den utmaning som vi tillsammans ska ta oss an, stolt över det förtroende som partiet har visat mig nu när jag är vald. Det är en otrolig förmån att få vara med och påverka Sveriges utveckling framåt tillsammans med centerrörelsen. Centerpartiets politik behövs i våra kommuner, våra regioner och nationellt. Vi vet att Sveriges framtid blir ljusare genom grön och liberal politik, det finns det ingen tvekan om. Tillsammans ska vi nu se till att Centerpartiet når nya framgångar”.

Problem och utmaningar

Muharrem Demirok har under sin nu avslutade kandidaturrunda fått en hel del uppmärksamhet i media och hos “allmänheten” bland annat på grund av att han inte berättade att han har blivit dömd två gånger för misshandel, vilket många har uppfattats som att har ljugit. Ett problem är också att han fortfarande har kvar sitt turkiska medborgarskap. Ett medborgarskap som han dock håller på att frånträda. Även en del inlägg på Twitter kring ” Äldre, privilegierade och …. vita män” har fått omfattande mothugg i sociala media.

Muharrem Demirok går vidare mot nya utmaningar. Foto: Tommy Pettersson

Vem är Muharrem Demirok

Demiroks familj flyttade till Sverige från Konyaregionen i Turkiet på 1970-talet. “Murre” föddes 1976 i “Stockholmsförorten” Huddinge/Vårby gård.

Efter att ha valts in i riksdagen efter valet 2022 har Demirok ansvarat för partiets utbildningspolitik, och har sedan tidigare en lång erfarenhet och innehållsrik tid som kommunalråd i Linköping. Han sitter, sedan en tid tillbaka, i Centerpartiets partistyrelse och verkställande utskott.

Imorgon startar partiets kommundagar med tal av en ny partiordförande; Muharrem Demirok.

Extrastämman val:

På extrastämman i Helsingborg, där ombud från hela landet deltar valdes inte enbart en partiordförande utan även en förste och andre vice ordförande samt ledamöter till det verkställande utskottet.

Partiledare: Muharrem Demirok, Linköping

Förste vice ordförande: Daniel Bäckström, Säffle

Andre vice ordförande: Ulrika Liljeberg, Leksand

Ledamot i verkställande utskottet: Martin Ådahl, Stockholm

Ledamot i verkställande utskottet: Madelaine Jakobsson, Nordmaling

RELATERADE ARTIKLAR

Imorgon, fredag klockan 16 30 startar en ny utställning i Niclas G THALBergs lokaler...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ett drygt tiotal...
Så har ännu ett kommunstyrelsemöte i Linköpings kommun hållit stängt för allmänheten. Vad hände...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-2.1 ° C
-1.3 °
-2.5 °
91 %
4.6kmh
75 %
tor
-2 °
fre
-2 °
lör
-6 °
sön
-6 °
mån
-7 °