-1.9 C
Linköping
söndag, mars 26, 2023

Vårdval införs inom gynekologi – Vård efter övergrepp ska vara avgiftsfri

Region Östergötland inför vårdval inom öppenvård för gynekologi. Målet är att förbättra tillgängligheten och öka valfriheten för patienterna.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har också idag också beslutat att avgiftsbestämmelserna ska förtydligas så att det framgår att vård i samband med våldtäkt/sexuellt övergrepp är avgiftsfri för patienten.

Självklar tolkning

Kvinnoklinikerna på Universitetssjukhuset och Vrinnevisjukhuset har gjort tolkningen att all sådan vård är avgiftsfri för patienten. Ett fåtal kliniker har, i avsaknad av vägledning, valt att fakturera patienten.

Långa väntetider

Det råder brist på specialister inom kvinnosjukvård, vilket bland annat innebär långa väntetider inom öppen specialiserad gynekologi. Även andelen privata regionfinansierade gynekologer har under en längre tid minskat i antal. Hälso- och sjukvårdsnämnden har idag därför beslutat att införa vårdval inom öppenvård för gynekologi.

– Många kvinnor är inte bekväma med att göra gynundersökningar på vårdcentralen och för dem behöver alternativ och valmöjligheter finnas. Därför är jag glad över att vi nu har fattat det här beslutet som ett första steg i att införa vårdval inom gynekologi. Det är bra att vi nu är tydliga med att det inte ska tas ut avgift vid den här typen av vård och att det kommer hanteras lika vid alla kliniker, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Fredrik Sjöstrand (M) på Regionens hemsida.

RELATERADE ARTIKLAR

Earth Hour 2023

Igår klockan 20 30 till 21 30 inträffade Earth hour 2023 och precis som...
Natten till torsdagen slutade trygghetslarmen hos kommunens hemtjänsttagare att fungera. Problemen berodde på en...
Man häktad misstänkt för mord på kvinna. En man i 20-årsåldern har i dag...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-1.9 ° C
-1.1 °
-2 °
93 %
3.6kmh
100 %
sön
-2 °
mån
-1 °
tis
2 °
ons
2 °
tor
0 °