-0.5 C
Linköping
söndag, mars 26, 2023

Region Östergötland har tilldelas ytterligare ett tillstånd för nationell högspecialiserad vård

Region Östergötland har nu tilldelats ytterligare ett tillstånd för nationell högspecialiserad vård. Tillståndet gäller behandling av vulvacancer.

Nämnden för nationell högspecialiserad vård fattade den 14 december beslut om tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom fyra olika områden.

Positivt besked

Ett av områdena var Kurativt syftande behandling av vulvacancer, där Region Östergötland, tillsammans med Region Skåne, Region Stockholm och Västra Götalandsregionen tilldelades tillstånd. Nationell högspecialiserad vård är vård som är komplex eller sällan förekommande och som får bedrivas vid som mest fem enheter i landet.

– Det är ett mycket positivt besked. Den högspecialiserade vården är viktig för Universitetssjukhuset och för hela regionens sjukvård, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) på regionens hemsida.

Tidigare tillstånd i regionen

Sedan tidigare har Region Östergötland fått tillstånd för nationell högspecialiserad vård inom området osteogenesis imperfekta (en form av ärftlig benskörhet), av patienter med neuromuskulära sjukdomar samt rekonstruktiv kirurgisk behandling för kvinnor med förlossningsskador. Dessutom har regionen tillstånd för vård vid svåra brännskador, som övergått från det tidigare systemet med rikssjukvård till modellen för nationell högspecialiserad vård.

Region Östergötland har sedan tidigare ett nationellt uppdrag inom vård vid vulvacancer och tar emot cirka 20 procent av patienterna i landet. Verksamheten kommer nu att fortsätta bedrivas som tidigare, men med formellt tillstånd inom Socialstyrelsens modell för nationell högspecialiserad vård.

RELATERADE ARTIKLAR

Earth Hour 2023

Igår klockan 20 30 till 21 30 inträffade Earth hour 2023 och precis som...
Natten till torsdagen slutade trygghetslarmen hos kommunens hemtjänsttagare att fungera. Problemen berodde på en...
Man häktad misstänkt för mord på kvinna. En man i 20-årsåldern har i dag...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-0.5 ° C
0.5 °
-0.8 °
83 %
4.6kmh
100 %
sön
0 °
mån
-1 °
tis
2 °
ons
2 °
tor
0 °