-0.5 C
Linköping
söndag, mars 26, 2023

Ansträngt läge i vården – Planerade operationer skjuts upp

Läget i sjukvården i länet är just nu mycket ansträngt. Antalet fall av influensa, RS-virus och covid-19 ökar snabbt, samtidigt som det är brist på vårdplatser på sjukhusen.

Region Östergötland uppmanar allmänheten att vara noga med att följa rekommendationerna för att därigenom bidra till att bromsa smittspridningen. Vid tecken på svår och akut sjukdom ska man dock inte vänta med att söka vård på akutmottagning eller ringa 112.

På grund av det pressade läget skjuts nu delar av den planerade vården upp för att frigöra resurser till sådant som inte kan vänta. Exempelvis är det under den här veckan stopp för planerade, icke-akuta operationer på Universitetssjukhuset i Linköping.

Högsäsong för virus

Högsäsong för virusinfektioner i kombination med en långvarig vårdplatsbrist innebär ett svårt läge för sjukhusen. De senaste veckorna har trycket på sjukvården blivit allt högre. En av orsakerna är den snabba ökningen av virusinfektioner som influensa, RS-virus och vinterkräksjuka. Det är också allt fler som insjuknar i covid-19. I dagsläget vårdas ett 100-tal patienter med covid-19 på länets sjukhus och en allt större andel av dem är inlagda på grund av covid-19. Även vårdcentralerna och 1177 på telefon har ett högt söktryck.

– Vi kan alla hjälpas åt för att ge vårdens medarbetare bättre förutsättningar att ta hand om dem som är i störst behov av vård”, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) i ett pressmeddelande.

Marie Morell vill att alla ska hjälpa till för att ge bättre förutsättningar i vården. Foto: Tommy Pettersson

Allmänheten kan hjälpa till att motverka smittspridning genom att följa de olika råd och rekommendationer som regionen och nationella myndigheter går ut med.

– Ett av de viktigaste råden är att stanna hemma och undvika sociala kontakter när man är sjuk. Det gäller även vid milda symtom. Vi uppmanar också alla att ta fasta på de erbjudanden om vaccination som finns. Det gäller både säsongsinfluensa och covid-19, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Ta kontakt via telefon eller digitalt

För den som blivit sjuk och behöver vård finns det olika ingångar till vården utifrån vilka symtom man har. På regionernas gemensamma webbplats 1177.se finns råd om vård och behandling och om vad man kan göra själv. Man kan också vända sig till 1177 på telefon eller till vårdcentralen.

– Det är viktigt att inte uppsöka vårdmottagningar om man har luftvägssymtom eller kräksjuka och kan smitta andra. Då är det bättre att ta kontakt via telefon eller digitalt, säger Ninnie Borendal Wodlin.

RELATERADE ARTIKLAR

Earth Hour 2023

Igår klockan 20 30 till 21 30 inträffade Earth hour 2023 och precis som...
Natten till torsdagen slutade trygghetslarmen hos kommunens hemtjänsttagare att fungera. Problemen berodde på en...
Man häktad misstänkt för mord på kvinna. En man i 20-årsåldern har i dag...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-0.5 ° C
0.5 °
-0.8 °
83 %
4.6kmh
100 %
sön
0 °
mån
-1 °
tis
2 °
ons
2 °
tor
0 °