-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Svensk polis har säkrat 10 miljoner kronor från kriminella konton

Svensk polis har under hösten deltagit i en stor internationell insats ledd av Europol, Eurojust, INTERPOL och European Banking Federation. Insatsen riktades mot penningmålvakter som utgör ett viktigt led i den internationella organiserade brottsligheten. 185 penningmålvakter har identifierats.

För svensk del har arbetet inneburit att närmare 10 miljoner kronor har säkrats från kriminella konton. Utöver det har 185 penningmålvakter identifierats och 143 förundersökningar inletts. Totalt har insatsen internationellt säkrat cirka 190 miljoner kronor och resulterat i 2 469 gripna penningmålvakter.

Största av sitt slag

Den internationella insatsen är den största av sitt slag. Utöver Sverige och flera andra europeiska länder deltog Colombia, Singapore och Australia. 

– Genom insatsen har Finanspolisen (Fipo) lyckats stoppa flera transaktioner och därmed förhindrat att väldigt höga belopp försvinner eller används för att finansiera grov organiserad brottslighet, .Vi ser att det behövs ordentliga resurser för att minska den risk som penningmålvakterna utgör för den organiserade brottsligheten vinsthemtagning, säger Jan Olsson på nationellt it-brottscentrum i ett pressmeddelande.

Organiserade brottslighet ska försvåras

Finansieringen av den organiserade brottsligheten skulle försvåras rejält utan tillgången till penningmålvakter. Många gånger används också unga personer för att tvätta pengar. Det kan ske genom att de lockas av ”snabba pengar” för utförande av en penningöverföring, men vissa är inte ens medvetna om att de utför en olaglig handling.

– Det är viktigt att unga personer förstår att det är ett brott som kan innebära flera års fängelse om denne är straffmyndig. Den som gjort en penningöverföring kan bli återbetalningsskyldig för hela beloppet även om denne enbart fört över en mindre del av totalbeloppet. Det kan leda till att man blir skuldsatt från tidig ålder och många gånger är det en inkörsport till grövre kriminalitet, menar Jan Olsson.

Fakta:

Totalt har insatsen bidragit till att:

  • Cirka 190 miljoner kronor säkrats från kriminella konton
  • 2 469 penningmålvakter har gripits
  • 1 648 förundersökningar har inletts
  • 4 089 bedrägeritransaktioner rapporterats

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °