4 C
Linköping
lördag, mars 2, 2024

Tillgång till betalningsmöjligheter är inte tillfredsställande

Igår presenterade Länsstyrelsen rapporten ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2022” för regeringen. Föga förvånande är att rapportbedömningen konstaterar att tillgången till grundläggande betaltjänster inte når upp till det politiska målet att alla ska ha tillgång till grundläggande betaltjänster till rimliga priser.

Det är dessutom utmärkt att rapporten lyfter upp frågor om digital utsatthet, brister i kontantkedjan och konsekvenser av att inte ha ett betalkonto.

Vikten av kontanter

Alla som har stått i en kö i kassan i en affär där det digitala systemet är överbelastat eller har kraschat förstår vikten av att ha kontanter med sig. Det är ju i dagens samhälle en skriande brist på uttagsautomater som fungerar och att gå till en bank för att ta ut kontanter är ju inte ens att tänka på.

Om man använder prosan från Länsstyrelsens rapport låter det ungefär så här:

Under de senaste åren har det skett en gradvis, men tydlig, försämring av tillgången till manuella betaltjänster. Kontantinfrastrukturen har försvagats till följd av att marknadsaktörer avvecklar sina tjänster eller går i konkurs.

Medborgarens behov och mål uppnås inte

Det politiska målet är att alla i samhället ska ha tillgång till grundläggande betaltjänster till rimliga priser och att det i första hand är marknaden som bör tillhandahålla dessa.
– Med bakgrund av den utveckling som skett på betaltjänstmarknaden under året i länet, bedömer länsstyrelsen att målet nu inte längre är uppfyllt, säger Christoffer Ahlgren, processledare för grundläggande betaltjänster Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsens nya rapport slår fast att det finns en Försämrad tillgång till grundläggande betaltjänster. Foto: Tommy Pettersson

!5 av 21 har gjort jobbet
I år gör 15 av 21 länsstyrelser bedömningen att tillgången till grundläggande betaltjänster inte är tillfredsställande för privatpersoner i allmänhet, bland annat Länsstyrelsen Östergötland. Det är en stor skillnad jämfört med förra årets då 3 av 21 länsstyrelser gjorde samma bedömning.
Länsstyrelserna motiverar detta med att servicen för betaltjänster har nått en sådan låg nivå att den inte längre kan anses vara tillfredsställande. Kassagirots avveckling innebar i Östergötland att åtta ombud försvann. Av dessa fanns tre i Linköping, tre i Norrköping, ett i Motala samt ett i Mjölby. Två kommuner i länet saknar bankkontor, dessa är Boxholm och Ödeshög.

Bankernas brister i utbudet

En fråga som lyfts särskilt i årets bevakningsrapport är rätten till betalkonto. Ett betalkonto är i dagsläget helt avgörande för att kunna sköta sin ekonomi och sina betalningar. Utan ett betalkonto har man varken tillgång till bankernas tjänster för räkningsbetalning eller digitala betaltjänster som exempelvis Swish. Ändå har Länsstyrelserna i olika rapporter och i sin egen bevakning sett att personer nekas att öppna betalkonto. Dessa personer har i dagsläget mycket svårt att hantera sina betalningar.

– För att säkerställa tillgången till grundläggande betaltjänster behöver statens framtida roll ses över. Vi ser därför positivt på den pågående Betalningsutredningen som utreder detta, säger Johanna Jansson, nationell samordnare för grundläggande betaltjänster.

RELATERADE ARTIKLAR

De orangea vädervarningarna duggar tätt i Östergötland. Detta innebär ett stort antal samhällsstörningar, bland...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 105-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser eller...
Pinkade och drog till sig uppmärksamhet Polisen undersökte 19:47 ett tips från allmänheten om två...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
4 ° C
4.9 °
3.7 °
99 %
5.7kmh
100 %
lör
4 °
sön
9 °
mån
5 °
tis
1 °
ons
1 °