-2.1 C
Linköping
torsdag, november 30, 2023

Marika Markovits valdes till ny biskop i Linköpings stift

När det avgörande biskopsvalet blev klart idag stod det klart att Marika Markovits blir Linköpings stifts nästa biskop. Marika Markovits fick 63,4 procent av rösterna och den andra kandidaten Jan Eckerdal fick 36,6 procent av rösterna.

Rösterna från de drygt 500 röstberättigade var färdigräknade på eftermiddagen och strax därefter ringde biskop Martin Modéus upp Marika Markovits för att berätta att hon blir hans efterträdare skriver Linköpings stift i ett pressmeddelande.

Stavnedläggningsmässa i Domkyrkan

Biskop Martin Modéus slutar som biskop lördag den 26 november i samband med en stavnedläggningsmässa i domkyrkan i Linköping. Söndag 4 december tas han emot som ärkebiskop i Uppsala domkyrka. Marika Markovits i sin tur blir biskop för Linköpings stift vid en biskopsvigning i Uppsala domkyrka 15 januari 2023. 21 januari tas hon emot i Linköpings domkyrka.

Valet vinner laga kraft

Röstningen skedde i de sex valområdena Domkyrkokontraktets valområde, Kustbygdens kontrakts valområde, Norrköpings kontrakts valområde, Smålandsbygdens kontrakts valområde, Vätterbygdens kontrakts valområde och Östgötabygdens kontrakts valområde. Stiftsstyrelsen och domkapitlet röstade på stiftskansliet i Linköping. Valet vinner laga kraft efter en veckas överklagandetid.

Marika Markovits har de senaste två åren varit domprost i Stockholm. 2003-2020 arbetade hon på Stockholms Stadsmisson, varav större delen av tiden som direktor. Marika Markovits är 58 år och för närvarande bosatt i Stockholm.

RELATERADE ARTIKLAR

Imorgon, fredag klockan 16 30 startar en ny utställning i Niclas G THALBergs lokaler...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ett drygt tiotal...
Så har ännu ett kommunstyrelsemöte i Linköpings kommun hållit stängt för allmänheten. Vad hände...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-2.1 ° C
-1.2 °
-2.5 °
96 %
4.6kmh
75 %
tor
-2 °
fre
-2 °
lör
-6 °
sön
-7 °
mån
-7 °