-1 C
Linköping
söndag, december 4, 2022

Pandemins påverkan på Östgötarna – Ny rapport från Region Östergötland

En tredjedel av tonårstjejerna uppger att de känner ångest nästan varje dag. Över 40 procent av de unga männen är stillasittande mer än 10 timmar om dagen. Det är några av de negativa hälsotrender som förstärkts under covid-19-pandeminenligt en ny rapport från Region Östergötland.

Rapporten ”Covid-19-pandemins påverkan på människors liv och hälsa i Östergötland” lyfter fram befolkningens egna röster och beskrivningar av att leva i en pandemi. Enligt samma rapport ökar risken för ohälsa i socioekonomiskt redan utsatta grupper vilket i sin tur gör att ojämlikheten i hälsa ökar ytterligare.

Dominerande riskfaktorer

Till de dominerande riskfaktorerna för att drabbas av allvarlig sjukdom eller död i covid-19 hör stigande ålder, underliggande sjukdomar och fysisk skörhet, samt låg inkomst, låg utbildning och att vara född i utlandet. Under pandemin har risken för ohälsa förstärkts hos socioekonomiskt utsatta människor där risken sedan tidigare redan är högre.

– Rapporten visar tydligt att hälsofrämjande och förebyggande insatser är fortsatt viktiga för folkhälsan i länet, liksom arbetet med att minska ojämlikheterna i vården. Riktade hälsosamtal och en ökad samverkan mellan primärvården och civilsamhället, är två exempel på arbete som sker inom Region Östergötland i det här spåret, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör på regionens hemsida.

966 östgötar fick diagnosen postcovid

Under 2020, pandemins första år, var covid-19 den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Medellivslängden i Sverige och Östergötland minskade under samma år för första gången på hundra år, enligt rapporten. Under 2021 minskade de covid-19-relaterade dödsfallen, och en stor bidragande orsak var sannolikt den massvaccinering som snabbt kunde starta. Vaccinationsviljan bland befolkningen i Östergötland är hög. 88 procent är vaccinerade mot covid-19 med minst två doser.
En annan direkt effekt av pandemin är att 966 östgötar har fått diagnosen postcovid. De flesta är kvinnor och det är främst personer i åldern 40 till 50 år som drabbats.

Ofrivillig ensamhet

Flera negativa hälsotrender förstärktes också under pandemin, som ofrivillig ensamhet, psykisk ohälsa och stillasittande. Var tredje ung kvinna (33 procent) uppger att de känner ångest nästan varje dag, medan 41 procent av de unga männen uppger att de är stillasittande mer än 10 timmar per dag.
– En lärdom som pandemin gett många är hur viktigt det är med sociala sammanhang och kontakter för att må bra. Det är något som särskilt yngre ger uttryck för, säger Lena Lundgren.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen publicerar nu på sin hemsida en bild på den försvunna Liselotte för att...
Idag togs Martin Modéus emot som Svenska kyrkans ärkebiskop. Mottagandet skedde under en högmässa...
Polisen har sedan klockan 22.00 i går kväll hanterat 100 ärenden av olika karaktär...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-1 ° C
-0.3 °
-1.4 °
88 %
4.6kmh
100 %
sön
-1 °
mån
-1 °
tis
-1 °
ons
-2 °
tor
-3 °