-2.1 C
Linköping
torsdag, november 30, 2023

Barn i riskgrupp erbjuds vaccin mot covid-19 – Årets influensavaccinering startar

Folkhälsomyndighetens rekommendation till grundfriska barn i åldrarna 12–17 år om att vaccinera sig mot covid-19 tas bort 1 november. Därefter är det endast barn som tillhör riskgrupp för covid-19 och har blivit bedömda av barnläkare som kommer att erbjudas vaccination.

Få barn och unga har blivit allvarligt sjuka av covid-19 under pandemin. Aktuell kunskap och epidemiologi visar att virusvarianterna för SARS-CoV-2 ger alltmer lindriga symtom för grundfriska barn och unga, samt att immuniteten i gruppen är mycket hög.

Dags att vaccineras sig mot influensa

Den 8 november börjar vaccinationerna mot årets influensa i Region Östergötland. Inledningsvis prioriteras personer som är 65 år eller äldre, och alla med ökad risk för att bli svårt sjuka.

Region Östergötland erbjuder alla från 65 år och uppåt vaccination mot influensa. Det gäller även personer med ökad risk för allvarlig sjukdom, exempelvis de som har kraftigt nedsatt immunförsvar, kroniska hjärt- och lungsjukdomar, diabetes, och kvinnor som är gravida efter vecka 12.

– Genom att vaccinera dig får du ett skydd mot årets influensa, samtidigt som du skyddar de människor som finns nära dig från smitta, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare inom Region Östergötland på Regionens hemsida.

Höstdos erbjuds

Eftersom coronapandemin inte är över, erbjuder regionen också en höstdos covid-19-vaccin samtidigt som influensavaccineringen.

Från och med den 5 december erbjuds influensavaccin även till personer under 65 år som inte har en ökad risk för att bli svårt sjuka. För den här gruppen är vaccineringen inte avgiftsfri. Sprutan ges på någon av de tre vaccinationscentralerna, eller hos en privat vårdaktör.

RELATERADE ARTIKLAR

Imorgon, fredag klockan 16 30 startar en ny utställning i Niclas G THALBergs lokaler...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ett drygt tiotal...
Så har ännu ett kommunstyrelsemöte i Linköpings kommun hållit stängt för allmänheten. Vad hände...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-2.1 ° C
-1.3 °
-2.5 °
91 %
4.6kmh
75 %
tor
-2 °
fre
-2 °
lör
-6 °
sön
-6 °
mån
-7 °