-1.9 C
Linköping
söndag, mars 26, 2023

Cecilia Helber utses till Linköpingslistans kommunalråd

Linköpingslistan blev först ut bland kommunfullmäktigepartierna att bjuda in till en presskonferens där man presenterade, åtminstone en person, som förslås till förtroendeposter i kommunen under den påbörjade mandatperioden.

Det blev en äkta norrlänning som nu utses av partiet till kommunalråd. Cecilia Helber utses till Linköpingslistans absolut första kommunalråd. Ett historiskt ögonblick för Cecilia och framförallt för uppstickarpartiet som fick drygt nio procent i kommunvalet vilket gav ett folkligt stöd för ett 60-tal olika poster att fördela. Cecilia föreslås i samma veva att även bli vice ordförande i bildningsnämnden. De övriga representanterna för Linköpingslistan i nämnder och bolag kommer att presenteras vid ett senare tillfälle

Född i Kiruna för ett antal år sedan

-Den andre januari 2023 tillträder Cecilia posten som oppositionsråd berättar Linköpingslistans grundare och första namn på partiets valsedel Michael Cocozza.

– Vi har en valteknisk samverkan med centerpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet som ger oss ett inflytande i nämnder och bolag. Vi kommer att föra fram vår egen politik men samarbeta där vi är överens, säger Michael Cocozza, partiets utsedda gruppledare i kommunfullmäktige. Cocozza kommer även att ta plats i kommunstyrelsen.

-Jag ser fram emot uppdraget och kommer att göra mitt allra bästa för att förvalta det förtroende jag fått från väljarna, säger det blivande kommunalrådet. Foto: Tommy Pettersson

Har varit fackligt förtroendevald

Det nya kommunalrådet- bildningsnämndens vice ordförande har en ”hyfsad inblick” i skolans värld men när det gäller att vara förtroendevald inom politik är hon en ”nybörjare”. Cecilia kommer att ta tjänstledigt från sin tjänst som gymnasielärare på Katedralskolan men det blir inte enbart skolpolitik som kommer att uppta kommunalrådets tid.

I uppdragen för Cecilia finns även föreningslivet, kulturfrågor och hel del annat.

-Jag är väldigt ödmjuk inför uppdraget men det har inte varit helt enkelt för mig att ta tjänstledigt från ett alldeles fantastisk jobb på Katedralskolan, berättar Cecilia som undervisar i engelska och svenska, är förstelärare i engelska samt jobbar med ämnesutveckling gentemot universitet.

-Alla partier säger att skolan är viktig men det är inte alla partier som är beredda att ta en budget som stödjer detta. Jag och Linköpingslistan driver en politik som gör läraryrket attraktiv och som ger eleverna den undervisningskvalitet som behövs i skolan. Det behövs en kommunal budget som räcker till för att skapa en bra skola.

Linköpingslistan hade en budget för 2022 som var 110 miljoner kronor mer till skolan än vad Alliansen hade.

Maria Esbjörnsson Lakatos har redan fått en plats som politisk sekreterare att sitta på i stadshuset. Foto: Tommy Pettersson

På presskonferensen fick de som var där även stifta bekantskap med Linköpingslistans första politiska sekreterare Maria Esbjörnsson Lakatos. Maria kommer dock endast att sitta på posten fram till mitten av januari 2023. Just nu pågår ett rekryteringsarbete för att få fram en ”ordinarie” politisk sekreterare.

RELATERADE ARTIKLAR

Earth Hour 2023

Igår klockan 20 30 till 21 30 inträffade Earth hour 2023 och precis som...
Natten till torsdagen slutade trygghetslarmen hos kommunens hemtjänsttagare att fungera. Problemen berodde på en...
Man häktad misstänkt för mord på kvinna. En man i 20-årsåldern har i dag...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-1.9 ° C
-1.1 °
-2 °
93 %
3.6kmh
100 %
sön
-2 °
mån
-1 °
tis
2 °
ons
2 °
tor
0 °