-1 C
Linköping
söndag, december 4, 2022

Ta det lugnt på vägarna – uppmanar Länsförsäkringar

Varje år inträffar cirka 4 000 viltolyckor i Östergötland. Exempel på olycksdrabbade vägar runt Linköping är riksväg 35 mot Grebo-Åtvidaberg, länsväg 687 mot Brokind och länsväg 1136 mot Berg-Sandvik/Roxenbaden.

Runt Norrköping är det bland annat länsväg 215 mot Skärblacka -Finspång som oftare är drabbad av viltolyckor.

När höstmörkret kommer inleds en period på året där viltolyckorna ökar i antal. I gryning och skymning är djuren som mest i rörelse och då gäller det att vara extra uppmärksam.

Skadeförebyggande arbete

En viktig del av det skadeförebyggande arbetet är att fler trafikanter blir medvetna om riskerna och hur man kan skydda sig.

– Mina främsta råd till trafikanter är att anpassa hastigheten och hålla uppsikt både på vägen och terrängen runt omkring. Tänk också på att ett djur kan springa över vägen var som helst, även i ett tättbebyggt område., säger Bertil Jansson, naturskadesamordnare Länsförsäkringar Östgöta i ett pressmeddlande.

Rådjurskrockarna är vanligast

I Östergötland är det vanligast att krocka med rådjur, cirka 70 procent av viltolyckorna. På andra plats kommer dovhjort med nästan 20 procent av olyckorna.

– Alla som kör på ett djur på vägarna måste larma polis på 112. Använd gärna 112-appen som också visar koordinaterna var man befinner sig, men glöm inte att märka ut platsen för kollisionen. Markeringsremsor för viltolyckor finns att hämta gratis på alla Länsförsäkringars kontor i Östergötland.

(Källa: Nationella viltolycksrådet).

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen publicerar nu på sin hemsida en bild på den försvunna Liselotte för att...
Idag togs Martin Modéus emot som Svenska kyrkans ärkebiskop. Mottagandet skedde under en högmässa...
Polisen har sedan klockan 22.00 i går kväll hanterat 100 ärenden av olika karaktär...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-1 ° C
-0.3 °
-1.4 °
88 %
4.6kmh
100 %
sön
-1 °
mån
-1 °
tis
-1 °
ons
-2 °
tor
-3 °