9 C
Linköping
söndag, oktober 2, 2022

Jämnt valresultat – Nytt valbås orsakade köer vid röstningen

Som förutspåtts blev årets val till riksdag, region och kommun ett rekordjämnt lopp mellan partiblocken.

Inför årets val fanns det en nyordning när det gällde valsedlarnas utplacering i vallokalerna.

Ett nytt valbås där valsedlarna fanns tillgängliga förvirrade och sinkade väljarna igår. Det nya valbåset beror på en lagändring som ska sägs förstärka valhemligheten. Nu krävs det nya rutiner för att väljare inte ska lämna kön och strunta i att rösta vid nästa val.

Ta fram kakorna Norlén

När det gäller valresultatet i ett nationellt perspektiv är förutsättningarna för en majoritetsbildning osäker och ”Talman” Andreas Norlén får nu förbereda kommande förhandlingar med att ta fram kaffe och kakor. Sista veckorna i september inleds processen med att vaska fram en statsminister där valets nya mandatfördelning styr talmannens arbete.

Nu återstår enbart en omräkning av valsedlarna och en redovisning av ett slutresultat förhoppningsvis idag.

Under tiden som länsstyrelserna räknar rösterna en sista gång får partierna börja köra bort valstugor och ta ned valaffischerna.

Ommöbleringar i Stadshuset

Det är idag svårt att utropa vilka partier som blev vinnare i valet 2022. Är de partier som klarade fyra procentsspärren de största vinnarna eller är det det borgerliga ”blocket som är vinnare? Regeringsbildningens resultat i höst får utse valets vinnaren.

I Linköping kan det preliminära valresultat peka ut en vinnare: Det nybildade partiet Linköpingslistan blir det fjärde största partiet i Linköping. Med 9, 1 procent av rösterna som ger 7 mandat blir det säkerligen en hel del ommöbleringar i kommunfullmäktige.

Onyanserat parti

Vad som är lättare är att peka på vilka som förlorat valet. Förlorare är de som röstade på partier som sprider hat och bygger sin politik på väljarnas rädslor. De flesta ”småpartierna”, utanför riksdagen, fick inga större valframgångar i årets val.

Dock har förvånansvärt många väljare röstat på det nya partiet ”Nyans”.

Nyans är ett parti som sprider sitt budskap utifrån ett fåtal predikanters agenda. Deras framgångar i förorterna innebär att demokrati, vetenskapliga fakta, universella värderingar och inkluderingar har fått rejält med stryk.

Nu har de etablerade partierna en hemläxa att göra under den kommande mandatperioden.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Östergötlands län ingår i det...
Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Hälso- och sjukvårdsnämnden har i veckan fattat beslut och avsatt resurser för att Region...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt regn
9 ° C
9.7 °
8.7 °
94 %
2.6kmh
75 %
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
17 °
tor
15 °