5.8 C
Linköping
lördag, februari 24, 2024

Minst 15 övervakningskameror monteras upp i Linköping

Som en del i det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet har Linköpings kommun nu påbörjat en installation av trygghetskameror på olika platser i staden. Kamerorna kommer att sättas upp i flera omgångar. I den första etappen handlar det om minst 15 stycken och den första kameran monterades redan den 12 augusti 2022.

Polismyndigheten har sedan länge utlovat ökad kamerabevakning men har samtidigt inte tilldelats resurser för att kunna uppfylla det löftet. Därför har Allians för Linköping beslutat att avsätta pengarför installation av kommunala trygghetskameror på utsatta och otrygga platser. Detta är enligt, Niklas Borg (M) kommunstyrelsens ordförande Linköping, inte ett valpolitiskt utspel från Alliansen som föranleder att kamerorna kommer upp så sent utan att fördröjningen beror på komponentbrist och resursbrist från polisens sida.

Kommunalt ägda trygghetskameror

Kommunen äger kamerautrustningen och har exklusiv rätt till de bildupptagningar som kamerorna genererar. Kamerorna kommer vara igång dygnet runt. Materialet sparas i tre dagar och kan begäras ut av polisen. De nya kamerorna blir de första som placeras på allmänna platser. Men Linköpings kommun använder kamerabevakning sedan tidigare, både inomhus och utomhus, på vissa skolor och skolgårdar. 

– Kritiken över att det har gått långsamt att få upp kamerorna beror på att vi litade på att polismyndigheten skulle genomföra utlovade uppsättningar av kameror. Jag ångrar nu att vi litade på att staten skulle hålla sitt löfte. Det viktiga är att vi nu levererar vi trygghetskameror, säger Niklas Borg och fortsätter.

– Kamerabevakning är inte ensamt lösningen på problemet med otrygghet och kan aldrig ersätta den polisiära närvaron i våra bostadsområden. Men det är ett av flera viktiga verktyg som kan användas för att inte bara förebygga brott utan även hjälpa Polisen att utreda begångna brott och få personer lagförda.

Bakom Denisé Cassel på Tempelriddarordens husfasad sitter en kamerorna monterad. Foto: Tommy Pettersson

Brottsligheten eskalerar

Kommunen ska endast bedriva kameraövervakning om intresset att använda denna metod är större än hänsynen till enskildas integritet.

-Antalet poliser per invånare har minskat samtidigt som brottsligheten eskalerat. Kommunens eget trygghetsarbete har därför aldrig varit viktigare. Nu skapar vi fler verktyg för tryggheten och brottsbekämpningen i hela Linköping säger Denisé Cassel (KD), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

I samverkan med polisen

Placeringen av kamerorna har bestämts i samarbete mellan Linköpings kommun och bland annat Polisen, Östgötatrafiken och berörda fastighetsägare. Kamerorna kommer att sättas upp vid hållplatsområden på Trädgårdstorget, Drottninggatan, i Ekholmen, Lambohov, Majelden och Ryd. Anledningen till att det sätts upp vid hållplatsområden är att det inte behövs något tillstånd från integritetsmyndigheten för det. När det gäller Berga och Skäggetorp har man kommit överens med polisen att deras övervakning räcker till.

Socialdemokraterna driver frågan nationellt

Socialdemokraterna gick redan i augusti ut nationellt om att de vill ta bort tillståndsplikten för kommuner och regioner för att kunna sätta upp trygghetskameror. Jag kände inte själv till detta förrän idag.
– Här i Linköping har vi socialdemokrater drivit frågan om trygghetskameror sedan 2019, så jag kommenterar gärna det nationella utspelet om ni skriver om det. VI har legat på nationellt i frågan, säger oppositionsrådet Stina Edlund (S).

– Vi har haft sex skjutvapenmord i Linköping på mindre än 1,5 år som fortfarande inte är uppklarade. Många Linköpingsbor säger att droghandel förekommer utanför skolor och i centrum i olika stadsdelar. Eftersom det är svårt att få vittnen till skjutningar och andra brott tror jag att kameror kan vara till hjälp. Jag vet också att personal på förskolor har problem med gäng som är sig byggnaderna på kvällar. Där tror jag också att kameror kan göra nytta.    

RELATERADE ARTIKLAR

Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...
SMHI har under den senaste tiden utfärdat flera gula och orangea vädervarningar i länet...
Saab har idag tecknat ett kontrakt med Försvarets materielverk (FMV) och tagit emot en...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
5.8 ° C
6.4 °
3.7 °
77 %
1kmh
0 %
lör
6 °
sön
6 °
mån
4 °
tis
5 °
ons
6 °