5.8 C
Linköping
torsdag, februari 29, 2024

Antagningen till höstterminen är klar – färre sökande – följer nationell trend

Nyinkomna siffror från Universitets- och högskolerådet (UHR) visar att det var något färre sökande till program och kurser till höstterminen 2022, både till LiU och nationellt. Men antalet antagna till LiU liknar föregående år.

Antalet antagna till kurser vid LiU för höstterminen 2022 ökar. Cirka 10 705 antagningar är fördelade på drygt 400 kurser. Och antalet antagningar till programmen är 7 267, på både grund- och avancerad nivå fördelat på cirka 175 program. Förra året var siffrorna 10 458 antagna för kurser och 7 628 för programmen.

Följer en nationell trend

Efter ansökningsperiodens slut i april i år, uppmättes ett lägre antal sökande vilket följde en nationell trend.

– Detta minskade söktryck har dock inte påverkat nivån för LiU när det gäller antal antagna, som alltså är på ungefär samma nivå som föregående år. Nu hoppas vi att de som kommit in också tackar ja, säger Margareta Bachrack Lindström, vice rektor vid Linköpings universitet i en kommentar på hemsidan.

Siffrorna är inte slutgiltiga

Studenter ska tacka ja, delta på upprop och sedan registrera sig vid terminsstart. Normalt görs ett visst överintag, då erfarenhet visar att en del väljer att tacka nej. För att säkerställa att platserna fylls antas fler än det finns platser till.

– Men alla som tackar ja kommer vi att ta hand om. Tackar man ja till en plats som man erbjudits, är man garanterad en plats – oavsett hur överintaget på programmet sett ut, säger Margareta Bachrack Lindström.

Mest populära

Populärast att söka till är Läkarprogrammet, Psykologprogrammet och Civilekonomprogrammet. Till hösten har LiU antagit flest personer till Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi, Maskinteknik, Civilekonomprogrammet, samt Förskollärar- och grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1–3.

Därefter kommer Läkarprogrammet, som är det program med flest sökande i förhållande till antalet antagna. Även Sjuksköterskeprogrammet, som ges i både Linköping och Norrköping har ett stort antal antagna till hösten.

Förutbildningen Tekniskt- och naturvetenskapligt basår, som ges både i Linköping och Norrköping, har totalt antagit 385 personer.

Söktrycket

Sedan 2019, alltså före corona-pandemin, har söktrycket till höstterminerna vid LiU ökat stadigt, skriver LiU på sin hemsida.

2022: 17 972.
2021: 18 086.
2020: 16 344.
2019: 14 789.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt regn
5.8 ° C
6.7 °
4.8 °
74 %
5.7kmh
20 %
tor
6 °
fre
7 °
lör
7 °
sön
6 °
mån
4 °