23.5 C
Linköping
lördag, augusti 13, 2022

Tre män döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Linköping

Idag meddelade Linköpings tingsrätt dom i målet där tre personer åtalats för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Linköping under påskhelgen, den 17 april i år. De tre männen döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse mellan två- till sex månader och till fyra år.

Tingsrätten dömde de tre gärningsmännen för att de tillsammans och i samförstånd med varandra och flera andra medgärningsmän ha angripit och stört polisverksamhet genom att använda våld och hot om våld mot poliser och skadat polisfordon som använts i verksamheten. Vid händelsen den 17 april skadades flera poliser, även polisfordon fick skador.

Våldet riktades mot polisen

Gärningen inträffade den 17 april 2022 i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Tingsrätten har bedömt att våldet och hotet riktats mot polisen i deras utryckning- och brottsbekämpande verksamhet i syfte att försvåra och hindra deras arbete. Domstolen har därför bedömt gärningen som sabotage mot blåljusverksamhet. Vid en helhetsbedömning har tingsrätten bedömt gärningen som grov. Påföljden har bestämt till fängelse mellan två år, sex månader och fyra år. Domen är den andra gällande blåljussabotage som fallit efter de våldsamma upploppen i påskas i sammanlagt sex olika städer runt om i Sverige.

Första åtalet i Linköping

Den var den 29 juni som kammaråklagare Kajsa Malmström väckte åtal i mot tre personer som misstänktes för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Linköping den 17 april i år.

Det blev det första åtalet efter upploppen i Linköping under påskhelgen. Åklagaren krävde fängelse i minst fyra år för männen, som alla nekade till brott.

Den 29 juni väckte kammaråklagare Kajsa Malmström åtal i mot tre personer som misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Linköping den 17 april i år. Till vänster Foto: Tommy Pettersson

Våldsamt kaos i Skäggetorp

Den 17 april 2022 genomförde polisen flera insatser i samband med upplopp i området Skäggetorp i Linköping. Insatserna syftade till att upprätthålla ordning och säkerhet. Totalt har 25 poliser uppgett att de skadats i samband med händelsen.

I tingsrättsdomen beskrivs hur det utbröt ett våldsamt kaos med omfattande stenkastning mot polis från en mycket stor folksamling bestående av allt från barn till gamla personer och både kvinnor och män. Det avfyrades också fyrverkerier mot polis och kastades bangers.

– Det här är brott som är helt oacceptabla och det har varit uppenbar fara för liv. Det var tydligt att våldet riktades mot polisen. Domen ger en signal om att samhället tar allvarligt på den här typen av brott och att konsekvenserna blir kännbara. Förhoppningsvis kan det ha en brottsförebyggande effekt, säger Christoffer Bohman, tillförordnad kommenderingschef i polisregion Öst i ett pressmeddelande.

Fler åtal på gång

Fler förundersökningar pågår med andra misstänkta och beslut i åtalsfrågan i andra utredningar kommer att fattas längre fram. När det gäller åtal kring blåljussabotage under upploppen i Norrköping väntas det komma i nästa vecka.

– Det här är den första domen som kommer i ett gediget utredningsarbete och det kommer att bli fler åtal kopplade till upploppen under skärtorsdagen och påskdagen i Skäggetorp och Navestad, säger Christoffer Bohman.

Idag kom domen mot personer misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Skäggetorp. Foto: Tommy Pettersson

Ny Lagstiftning

Den 1 januari i år blev det möjligt att väcka åtal för en ny brottsrubricering kallad sabotage mot blåljusverksamhet. Fram till och med juli månad hade åtal väckts av tio åklagarkammare på totalt 18 registrerade brottsmisstankar av den här typen.

Brottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet kan användas vid brott där personer medvetet försöker förhindra eller försvåra för yrkesgrupper inom till exempel polis, räddningstjänst, sjukvård och brandkår att utföra sina arbetsuppgifter vid utryckning på akuta händelser.

RELATERADE ARTIKLAR

Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 80-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
23.5 ° C
25 °
21.7 °
52 %
1.5kmh
89 %
lör
30 °
sön
31 °
mån
29 °
tis
32 °
ons
28 °