17.5 C
Linköping
måndag, augusti 15, 2022

Rädda badsjön i Tinnerbäcksbadet – Het fråga i valrörelsen

Vi närmar oss nu en start på den lokala valrörelsen i Linköping. En av de stora lokala frågorna som kommer att debatteras bland folk på stan är frågan om hur det ska gå för den klassiska badsjön i Tinnebäcksbadet.

De flesta partierna i Linköpings kommunfullmäktige tror att frågan är stendöd í och med att de redan har fattat beslut om en mindre vattenspegel.

Men folkrörelsen, tillika föreningen ”Tinnis.nu” har en helt annan uppfattning om hur frågan står i den kommande valrörelsen.

Kommunen dribblade med tre ”linje”

Oenigheten i Linköping kring hur ”Tinnisområdet” ska se ut i framtiden har varit seg och långvarig. Oenigheten har främst gällt huruvida det ska finnas en badsjö kvar i området eller ej och hur stor den ska vara.

Kommunen har fattat ett beslut om att en mindre konstgjord badsjö ska lämnas kvar på Tinnisområdet. Beslutet är i linje med kommunens beredningsgrupps förslag som blivit omdiskuterat av många Linköpingsbor vilket visas av att det har startats en hel del kritik och upprop på Facebook.

Politisk beredningsgrupp krymper badsjön 

En politisk beredningsgrupp fick förra året ett uppdrag att titta närmare på tre alternativa lösningar för Tinnisområdet. Den 30 september 2021 fattade beredningsgruppen beslut om att ställa sig bakom förslaget 1; Ett förslag som innehåller en park med en så kallade ”maximerad” badanläggning. Den kommunala prosan ska översättas med en minimerad badsjö. Det förslaget har sedan även en majoritet av kommunfullmäktigen ställt sig bakom.

Linköpingslistan är det enda partiet som kraftfullt har tagit ställning mot förslaget och för ett bevarande av Tinnis badsjö i nuvarande storlek. Linköpingslistan stödjer det förslag som aktionsgruppen på sociala media, föreningen ”Tinnis.nu” valt att kalla för ”Linje 4”.

Badsjön i Tinnis har förvandlats till en byggarbetsplats. Foto: Tommy Pettersson

Skrämselpropaganda

En del av de som står för kommunens beslut om en betydligt mindre badsjö använder sig i debatten av skrämselpropaganda. I den propagandan hävdas att det är nödvändigt att avlägsna den befintliga kulverten och plocka upp Tinnerbäcken i dagen, vilket innebär förminska badsjön, för att klara större regnmängder och extremväder. Man hänvisar i det sammanhanget till något som de kallar för ”Hundraårsregn” och ”Tusenårsregn”. Det låter som ett bra namn på en riktigt dålig katastroffilm.

Mot majoritetens vilja
Tinnis.nu har tagit fram ett förslag, som man valt att kalla Linje 4. Förslaget innebär att en så stor badsjö som möjligt ska behållas, utvecklas och moderniseras till förmån för det kulturarv som badsjön bär. Till skillnad mot beredningsgruppens förslag står Linje 4 i överrensstämmelse med medborgarnas vilja. Detta visas i en publicerad NOVUS undersökning förra året.

Undersökningen visar att Linköpingsborna vill ha kvar den stora anrika badsjön. Detta alternativ finns inte i något av de tre presenterade förslagen. De tre förslagen omfattar området som sträcker sig från Tinnerbäcken vid Emriks gata, via Tinnisområdet, ner till Ådalaparken vid Stångån. Alla förslagen innebär någon form av bad utomhus, utöver den befintliga 50-metersbassäng som redan är byggd men ingen klassisk badsjö.

– Redan från början förespråkade Linköpinglistan att behålla ett stort utebad
Efter det felaktiga beslutet att lägga den nya simhallen centralt istället för vid Stångebroområdet så är det självklart att badsjön påverkas. Skall man sedan ha park, cykelväg och öppna bredvid Tinnerbäcken så blir det inte mycket yta kvar till en badsjö, säger LLs ordförande Christer Mård.

Hans Nilsson och Tinnis.nu tänker fortsätta kampen för at riva upp beslutet om att minska badsjöns storlek. Foto: Tommy Pettersson

Tinnis.nu står för alternativet

Linje 4 förslaget innebär att den gamla kulverten ersätts med en ny, modern och miljöanpassad kulvert, som har de tekniska egenskaper som krävs för att klara såväl större regnmängder som andra extremväder. Därtill vill man helt utesluta en ny, helt onödig, cykelväg genom området till förmån för en större badsjö samt ett trivsamt och tryggt grönområde. Därtill finns plats och möjlighet att skapa en ytterligare bassäng för de mindre barnen

– Vi känner oss mer eller mindre lurade av de politiker som nästintill har mörkat vad de vill göra med ”Tinnis”. De har smugit sig igenom vad det handlar om genom att presentera tre olika förslag och förordat förslaget som innehåller den större badsjön, säger Hans Nilsson som är en av de som ligger bakom föreningen Tinnis.nu och Linje 4.  

– De bilder som visades i samband med arkitekttävlingen för nya simhallen visade en stor badsjö men det rör sig mer om en liten plaskdamm när man tittar närmare.

Kampanjen fortsätter för att behålla badsjön

Hans Nilsson menar att det finns gott om tid att tänka om och att det även finns en mängd tekniska lösningar som man inte ens behöver vara expert för att förstå.

– Nu inför det kommande valet ska vi arbeta fram vårt förslag i både visioner och konkreta termer hur man ska kunna behålla badsjön på ett kostnadseffektivt sätt. säger Hans Nilsson vidare.

– Kommunens planer på att minska badsjön och lyfta upp bäcken kostar väldigt mycket pengar. Betydligt mer än det förslag som vi vill ha. Kommunens beslut innebär också stora miljökonsekvenser och omfattande trafikstörningar under perioden som det ska byggas om.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
17.5 ° C
18.7 °
17 °
97 %
2.1kmh
100 %
mån
29 °
tis
30 °
ons
29 °
tor
28 °
fre
31 °