20.9 C
Linköping
torsdag, juni 8, 2023

Östergötlands museum tar över Sancta Birgitta Klostermuseum

Östergötlands museum återinvigde, den 14-15 maj, den nya och ombyggda museibyggnaden i Linköping med en ceremoni och presentation av nya utställningar och programpunkter för barn och vuxna som nu erbjuds besökarna.

Förutom allt nytt som finns i och med den nyrenoverade byggnaden tas i bruk och att nya verksamheter skapas i museet kommer man i oktober att ta över driften av  Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena.

Klostermuseet drivs av den ideella föreningen Birgittastiftelsen. I museet har Birgittastiftelsen ett bibliotek Biblioteca Birgittina och stöder och tillgängliggör forskning ti exempel genom att varje år dela ut Birgittapriset till en välrenommerad Birgittaforskare.

Foto: Tommy Pettersson

Vaknar till liv efter tre år

Östergötlands museum stängdes i mars 2019 eftersom lokalerna var i behov av en omfattande renovering. Inför den ansökte museets ledning om ekonomiskt stöd från Region Östergötland som, tillsammans med Linköpings kommun, är huvudman för den stiftelse som driver museet. För att långsiktigt täcka kostnaderna för upprustningen bidrog därför regionen museet ekonomiskt.

­– Vi har haft bra med publik sedan vi öppnade i maj och satsar nu på att marknadsföra oss ännu bättre genom att sticka ut och synas mer, säger museichef Olof Hermelin och fortsätter,

– Det känns jätteskönt att vi har öppet igen och att vi nu har ett museum och en fastighet som håller ihop. Det hade vi inte under en period men det har vi nu.

”Vägen hit”

När Östergötlands museum nu öppnat igen efter drygt tre års arbete med både den byggnadsminnesmärkta funkisbyggnaden från 1939 och med museets samlingar erbjuds nu en ny konstavdelning, en ny återinvigd restaurang, en ny kulturhistorisk utställning “Vägen hit”; som tar med besökarna från nutiden tillbaka till perioden då inlandsisen smälte, för 11 000 år sedan. Nostalgi på två hjul finns det i utställningen “Mopeden – en svensk designhistoria”.

– När man går in i muséet så upplever man först vårt fina ombyggda entreplan och på varje våningsplan kan man få en upplevelse som handlar om kultur och konst i olika former. Vi erbjuder också en del överraskningar, berättar Olof Hermelin och tillägger att i utställningsrummen som kallas för ”Viljans värld” finns det en upplevelsemiljö för familjer som kan gå på spännande upptäcktsfärder tillsammans med barn och barnbarn.

–Vi vill vara både ett museum och ett besöksmål. Man ska komma hit och hitta kunskap, delta i aktiviteter och bara vara här.

Fri entré för alla under 19 år

För en förhållandevis billig penning kan man träda in i muséets nybyggda lokaler. Bäst billigaste är väl om man skaffar ett årskort eftersom om man besökt Östergötlands museum så vill man gå dit igen.

Det finns ny konst både utvändigt och invändigt i Östergötlands museum. Foto: Tommy Pettersson

Kompetens samlad i huset

I museibyggnaden finns även länskonstkonsulent, byggnadsvårdare, arkeologer, konservatorer, arkiv och bibliotek.

Olof Hermelin passar även på att berätta om hur personalen under de tre ombyggnadsåren har haft det.

–Vi är väldigt stolta och nöjda på muséet. Vi har en personal som kan sträcka på ryggen. Det har varit en resa där alla har fått flytta runt mellan olika lokaler under ombyggnadstiden och pandemiåren. Många har haft andra arbetsuppgifter samtidigt som de skött de andra verksamheterna inom Östergötlands museum, menar Olof och berättar sedan om en driftsnyhet realiseras under hösten.

–Vi kommer att få ytterligare en filial under Östergötlands museum när vi i oktober kommer att få ta driften över Sancta Birgitta klostermuseum i Vadstena.

RELATERADE ARTIKLAR

Narkotika -och grovt vapenbrott En man gripen 01.27 för narkotikabrott på en adress i Linköping....
Idag på morgonen vid åtta tiden körde en buss i diket på riksväg 35...
Chefstränare Andrée Jeglertz lämnar LFC efter två och ett halvt år. Jeglertz går nu...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
20.9 ° C
22.8 °
20.2 °
45 %
4.1kmh
0 %
tor
26 °
fre
19 °
lör
21 °
sön
23 °
mån
25 °