28.2 C
Linköping
lördag, augusti 13, 2022

Roxen har kollapsat – Skarvens skadliga påverkan på fiskebeståndet

Länsstyrelsen Östergötland har nyligen tagit fram länets första förvaltningsplan för skarv samt en reviderad förvaltningsplan för vildsvin.

Förvaltningsplanerna har beslutats av Östergötlands viltförvaltningsdelegation som består av representanter för olika intressen, till exempel trafiksäkerhet, jakt- och viltvård, naturvård, friluftsliv, jordbruk och yrkesfiske.

Enkät till fiskevårdsområden

I samband med framtagandet av förvaltningsplanen för skarv genomfördes en enkätundersökning riktad till länets fiskevårdsområden för att undersöka hur områdena påverkades av skarven. Syftet med planen är att ge Länsstyrelsen stöd i förvaltningen av skarv, men den ska även vara en vägledning till alla berörda samhällsintressen.

– Vi är tacksamma för det engagemang som varit i processen, ett 30-tal yttranden har inkommit efter att planen skickats ut på extern remiss till berörda organisationer, föreningar, klubbar och företag, Planen tydliggör förslag på åtgärder som jägare, markägare, kommuner och lantbrukare kan tillämpa för att uppnå målen både på regional och lokal nivå, där samverkan och samarbete är grunden för att lyckas, säger Jim Forsberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.


Åke Wester pekar ut var skarvkolonierna häckar i Roxen. Foto: Tommy Pettersson

Skarvens påverkan på fiske

Förvaltningsplanen som riktar sig mot förvaltare av skarv, enskilda medborgare och organisationer som på olika sätt är berörda eller intresserade av skarvens utveckling i länet har för första gången erkänt skarvens skadliga påverkan på fiske, fiskbestånd, egendom och skogsproduktion. Nu vill man förhindra nyetablerade skarvkolonierna på platser där de orsakar skada och olägenheter samt att kunskapen och dialogen i skarvfrågan behöver öka. Detta erkännande är något som många är glada över.

Miljökämpen Åke Wester har länge, tillsammans med andra medlemmar i fiskevårdsföreningarna och vattenråden runt om i länet, slagits för att få upp skarvproblemet på bordet. ­­

– Det verkar som om länsstyrelsen äntligen har förstått hur stort problemet är och det är ju ett steg i rätt riktning. Tidigare har ju länsstyrelsen förnekat problemen med skarven, säger Åke Wester och fortsätter.

– Vi ska inte utrota skarven men vi måste hantera at skarven är en invaderande art som förstör för andra arter och därför är det bra att vi har fått en regional förvaltningsplan för skarv.

Anders Nilsson och Åke Wester är ute på skarvjakt i Roxen. Foto: Tommy Pettersson

Nilssons har fiskat på Roxen i tre generationer

Anders Nilsson, i folkmun kallad Fiskar-Anders, har fiskat på Roxen i hela sitt liv och han kan bättre än någon annan berätta hur det står till med fiskebeståndet i Roxen. Han är också nöjd över att länsstyrelsen fått till en förvaltningsplan för skarv.

– Roxen har kollapsat den är helt förstörd. Abborre, gös, siklöja och nors är ju borta nu i sjön. Det är ju inte bara fisket som påverka utan skarven tränger undan andra arter. Fåglar som skrattmås, häger och fiskljus har ju försvunnit på flera håll på grund av skarven, berättar Anders vidare och påpekar samtidigt att det kanske är lite för sent med att börja med skyddsjakt på skarv.

– Det här med skarven har vi ju vetat om i över 25-30 år. Min far berättade att när han fiskade för 30 år sedan så fanns det ju ingen skarv i Roxen. När han frågad fiskare i skärgården vad det var för sorts fågel så menade dom att vi skulle skjuta av skarven för annars skulle det bli stora problem i framtiden.

–Nu får vi äntligen göra någonting åt skarvproblemet i hela länet förut var det ju bara vi i Roxen som fick skjuta 300 skarv. Nu får vi skjuta 1 000 skarv, säger Anders och menar att nu står man för ett stort arbete med både skyddsjakt och ny inplantering av de fiskebestånd som har försvunnit.

Påverkan från skarv finns även på de platser som fågeln häckar vid. Foto: Tommy Pettersson

RELATERADE ARTIKLAR

Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 80-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
28.2 ° C
28.7 °
27.2 °
40 %
2.1kmh
67 %
lör
30 °
sön
31 °
mån
29 °
tis
32 °
ons
28 °