17.5 C
Linköping
måndag, augusti 15, 2022

Sugen på konst i sommar? Då har Linköping mycket att erbjuda

Nu är det semesterledigt för många och då kan det vara intressant att ”turista” i sin egen hemkommun. Den som är konstintresserade har mycket att göra och se på eftersom Linköping erbjuder en rad olika sommarutställningar.

I kommunens konsthall Passagen pågår en utställning med sörmlänningarna Karin Ögren, och Urban Engström. Karin Ögren visar ett antal målningar med cirkelformade landskap. Hon beskriver dem som minnen och sinnesintryck från sin livsresa.

– Bägge konstnärerna ägnar sig åt måleri, en uttrycksform som Urban även kombinerar med teckning, grafik och skulptur. Skulpturerna, som med fördel består av handbyggda och fullt fungerande motorcyklar, har vunnit rykte långt utanför Sveriges gränser, säger konsthallens chef Lars-Ove Östensson på kommunens hemsida.

Konst i Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen erbjuder inte enbart naturens prakt utan även en konstutställningen “Att söka skönhet i en komposthög”. Foto: Tommy Pettersson

I Skådebanans galleri i Trädgårdsföreningen pågår konstutställningen “Att söka skönhet i en komposthög”
Konstutställningen av Elizabeth Carlsson har temat hållbarhet. Akvarellfärgerna är gjorda av växter och de textila verken av återbrukat material. Passa på att se utställningen nu. Galleriet är stängt från den 11/7 till och med den 7/8.

Gamla Linköping

I Gamla Linköping visas två fotoutställningar. “Med öga för Östergötland” är en utställning med pressbilder i toppklass tagna av fotograf Rolf Olson. Rolf är en av de första pressfotograferna från Linköping och i utställningen visas ett urval pressbilder från hans tidiga år, från hela Östergötland. Utställningen visas i Domprost Elfs stall.

Linköpings första fotograf

“Frans Dyring – Linköpings första fotograf” visas i Curmanska magasinet. Frans Dyring var en av Östergötlands första fotografer, verksam i Linköping. Utställningen visar ateljéporträtt, Linköpingsvyer och skildringen av den dramatiska tågolyckan vid Lagerlunda 1875.
I Handelsboden visas en ny basutställning om handelns historia i Sverige och om husets historia.
I stadskvarteren finns flera utställningar som visar delar av Linköpings historia med hjälp av föremål, film, bilder och text.

Det finns Konst i och utanför Östergötlands museum. Foto: Tommy Pettersson

Östergötlands museum har nyligen öppnat igen igen efter att ha varit stängt i tre år för arbete med underhåll och förnyelse. Inriktningen är att göra muséet mer lockande för alla. 

Här finns två  nya basutställningar och bland annat  vandringsutställningen “Mopeden – en svensk designhistoria”.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
17.5 ° C
18.7 °
17 °
97 %
2.1kmh
100 %
mån
29 °
tis
30 °
ons
29 °
tor
28 °
fre
31 °