Nu är äntligen Sveriges landskapsärtor utvalda av en organisation som kallas för Kålrotsakademien. Kålrotsakademin delade nyligen ut fröpåsar med ärtor till landets 21 landshövdingar.
Östergötland lyckade få en påse av sorten ”östgöta gulärt” som nu har planterats i Linköpings slottsträdgård.
Ska främja svenska matens kulturarv
Kålrotsakademien bildades 2015 och består av 18 ledamöter som driver olika projekt för att främja den svenska matens kulturarv. Nu har en arbetsgrupp, utsedd av akademien, valt ut Sveriges landskapsärtor. De ärtor som blivit utvalda har en väl dokumenterad historia av att under lång tid ha odlats i ”sitt” landskap.
Går att använda till falafel
Östergötlands landsskapsärta är, enligt Kålrotsakademien, en gammal lantsort av en typ som var mycket vanlig i Östergötland runt sekelskiftet 1900 och troligen långt dessförinnan. Ärtan var till för ärtsoppa och odlades på åkern. Östgöta gulärt blir ungefär 150 centimeter hög. Den blommar med vita blommor och baljorna är små med tunn baljvägg och membran. Fröna är medelstora, väldigt runda och gräddgula i färgen. Ärtan kan även användas till exempelvis sallader, hummus och falafel.
Ska skördas till hösten
Fröna som delades ut av Kålrotsakademien har nu planterats i Linköpings slottsträdgård av husföreståndaren Daniel Blomqvist som har ett stort odlingsintresse.
– Det är alltid roligt att jobba med lokala råvaror och självklart något extra med egenodlade råvaror. Ärtor är en fin produkt som kan användas till många olika typer av rätter. Framåt hösten hoppas jag kunna skörda och bjuda gäster till residenset på slottsodlad gulärt, säger Daniel Blomqvist i ett pressmeddelande.