11.4 C
Linköping
måndag, september 26, 2022

Östergötland fick landskapsärta av Kålrotsakademin

Nu är äntligen Sveriges landskapsärtor utvalda av en organisation som kallas för Kålrotsakademien. Kålrotsakademin delade nyligen ut fröpåsar med ärtor till landets 21 landshövdingar.

Östergötland lyckade få en påse av sorten ”östgöta gulärt” som nu har planterats i Linköpings slottsträdgård.

Ska främja svenska matens kulturarv

Kålrotsakademien bildades 2015 och består av 18 ledamöter som driver olika projekt för att främja den svenska matens kulturarv. Nu har en arbetsgrupp, utsedd av akademien, valt ut Sveriges landskapsärtor. De ärtor som blivit utvalda har en väl dokumenterad historia av att under lång tid ha odlats i ”sitt” landskap.

Går att använda till falafel

Östergötlands landsskapsärta är, enligt Kålrotsakademien, en gammal lantsort av en typ som var mycket vanlig i Östergötland runt sekelskiftet 1900 och troligen långt dessförinnan. Ärtan var till för ärtsoppa och odlades på åkern. Östgöta gulärt blir ungefär 150 centimeter hög. Den blommar med vita blommor och baljorna är små med tunn baljvägg och membran. Fröna är medelstora, väldigt runda och gräddgula i färgen. Ärtan kan även användas till exempelvis sallader, hummus och falafel.

Ska skördas till hösten

Fröna som delades ut av Kålrotsakademien har nu planterats i Linköpings slottsträdgård av husföreståndaren Daniel Blomqvist som har ett stort odlingsintresse.

– Det är alltid roligt att jobba med lokala råvaror och självklart något extra med egenodlade råvaror. Ärtor är en fin produkt som kan användas till många olika typer av rätter. Framåt hösten hoppas jag kunna skörda och bjuda gäster till residenset på slottsodlad gulärt, säger Daniel Blomqvist i ett pressmeddelande.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har mellan klockan 22 00-07 00 hanterat ett 60-tal ärenden som rör Östergötlands län....
Polis larmades igår 16 31 till Dunderbacken i Finspång med anledning av att en...
I landsbygderna i Finspång och Mjölby kommer det att ske en del positiva ...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
11.4 ° C
12.2 °
10.7 °
87 %
2.6kmh
20 %
mån
13 °
tis
17 °
ons
14 °
tor
11 °
fre
14 °