9 C
Linköping
söndag, oktober 2, 2022

Prinsessan Estelle inviger naturum Tåkerns tioårsjubileum

I morgon besöker H.K.H. Prinsessan Estelle Östergötland för första gången sedan 2014. Under dagen kommer länets hertiginna att avtäcka sitt porträtt på Linköpings slott och inviga naturum Tåkerns tioårsjubileum.

Efter att Prinsessan Estelle föddes den 23 februari 2012 meddelade H.M. Konungen att Prinsessan blev hertiginna av Östergötland. Av den anledningen finns det nu en salong på Linköpings slott som bär Prinsessan Estelles namn.

– Vi är mycket stolta över att få ha Prinsessan som vår hertiginna och det är en stor ära för oss att ta emot delar av kungafamiljen i vårt län. Vi hoppas att Prinsessan vill besöka oss fler gånger för att lära känna sitt hertiginnedöme ännu bättre. Det finns så otroligt mycket att uppleva i Östergötland, säger landshövding Carl Fredrik Graf i ett pressmeddelande.

Avtäcker porträtt i sin salong

Besöket inleds med en ceremoni på Linköpings slott där ett porträtt av Prinsessan Estelle kommer att avtäckas i salongen som bär Prinsessans namn. Därefter går färden vidare till naturum Tåkern där Prinsessan kommer att få testa en pedagogisk fältaktivitet med fokus på vatten och miljö.

Hittills har Prinsessan gjort ett officiellt besök i sitt hertiginnedöme. Det var i maj 2014 när Prinsessan invigde en 700 meter lång sagostig vid naturum Tåkern som bär Prinsessans namn. Stigen är en gåva från länet som överlämnades av dåvarande landshövdingen Elisabeth Nilsson vid prinsessdopet våren 2012.

Går Sagostigen i naturum Tåkern

I samband med besöket inviger Prinsessan Estelle naturum Tåkerns tioårsjubileum som kommer att pågå under Kristi himmelsfärdshelgen med mängder av aktiviteter för hela familjen.

– Vi är så glada att företrädare för kungafamiljen vill vara med och fira tioårsjubileet med oss. Under dessa tio år har naturum Tåkern spridit kunskap om djur, växter, geologi och kulturhistorien runt Tåkern, vi har även erbjudit skolaktiviteter och guidningar för olika grupper. Genom att vara öppen plats med kunniga medarbetare ger vi fler möjligheten att upptäcka den östgötska naturen. Sedan invigningen 2012 har många både långväga och lokala besökare fått en fördjupande inblick i en av norra Europas viktigaste fågelsjöar, säger Jenny Carlsson, föreståndare vid naturum Tåkern.

Jubileumsprogram onsdag

ONSDAG 25 MAJ

Klockan 10.00–17.00: Naturum har öppet.

13.40: Prinsessan Estelle inviger naturum Tåkerns tioårsjubileum.

14.00: Barn och vuxna bjuds in att gå Prinsessan Estelles sagostig samtidigt som Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel och Prinsessan Estelle.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Östergötlands län ingår i det...
Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Hälso- och sjukvårdsnämnden har i veckan fattat beslut och avsatt resurser för att Region...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt regn
9 ° C
9.7 °
8.7 °
94 %
2.6kmh
75 %
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
17 °
tor
15 °