Sedan 2012 arbetar Linköpings kommun med att bli en koldioxidneutral kommun 2025. Det kräver att koldioxidutsläppen inom kommunen måste minskas och produktionen av förnybar el inom kommunen måste öka.
Nu är den senaste uppföljningen av målet och dess mätpunkter klara och den visar på ett förbättrat läge. Uppföljningen avser 2019 och 2020 då nationell statistik är fördröjd. Vid en jämförelse med utgångsläget 2009, vilket är målets basår, så ses en minskning av de totala koldioxidutsläppen i Linköpings kommun med 27 procent. Om det slås ut per invånare så blir det en minskning med 35 procent, under perioden har dessutom invånarantalet ökat med cirka 20 000 personer.
– Linköpings kommuns högt ställda klimatambitioner innebär ett stort åtagande och det är fantastiskt att se att vårt arbete ge resultat. Vi som bor och jobbar i Linköping har ett gemensamt ansvar att lämna efter oss en kommun som är bättre än den vi fick ta över, detta är en viktig del i det arbetet, säger Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden på kommunens hemsida.

Tekniska verken har fasat ut kol och olja
Betydande minskningar av utsläpp ses för kategorierna transporter och hushåll. Pandemin har med stor sannolikhet inneburit att utsläpp från transporter har minskat och vad det gäller hushållen kan exempelvis milda vintrar förklara minskat energibehov.
Tekniska verken har under den aktuella perioden helt fasat ut kol och olja från fjärrvärmeproduktionen, vilket gör att koldioxidutsläppen från fjärrvärmeanvändningen blir lägre. Sedan senaste uppföljningen som gjordes för 2018 har det också skett stora förändringar gällande produktion av förnybar el. Tekniska verken har tagit sin vindkraftspark i drift och en av Sveriges största solcellsparker finns sedan 2020 i Linköping.