19.6 C
Linköping
lördag, juni 25, 2022

Hjälp länsstyrelsen att bekämpa invasiva arter

Nu under Våren och sommaren påtas det här och var i trädgårdar. Det kan då var en lämpli tid att hjälpa till med att bekämpa så kallade invasiva främmande arter som snabbt breder ut sig i vår natur och i våra vatten.

Invasiva främmande arter är ett växande problem i Sverige och mer kunskap behövs.

Påverkar på ett negativt sätt

Invasiva främmande arter påverkar vår biologiska mångfald på ett negativt sätt. Nu påbörjar Länsstyrelsen Östergötland årets arbete med att informera om, bekämpa och minska spridningen av dessa arter. För att lyckas behövs hjälp från allmänheten.

– Länsstyrelsen kommer återigen delta i en nationell infosatsning som syftar till att uppmärksamma invasiva främmande arter och vad man bör göra om man stöter på dessa. Utöver det fortsätter vi att kartlägga var i länet invasiva främmande arter förekommer, och det är här allmänhetens hjälp spelar stor roll, säger Nathalie Bjällerhag, samordnare för invasiva främmande landlevande arter på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen fortsätter även tidigare års arbete med att bekämpa de invasiva främmande arterna. En stor del av årets insatser kommer att handla om uppföljande bekämpningar av jättebalsamin, jätteloka och blomsterlupin i naturreservat där Länsstyrelsen föregående år har genomfört bekämpningar.

Fakta:

Med främmande arter menas arter som med människans hjälp har förflyttats till ett område där de inte funnits tidigare. Det kan till exempel vara genom införsel med import, att de tas med hem från resor eller att de är oavsiktligt följer med andra transporter till exempel i barlastvatten eller med livsmedel. Dessa främmande arter kan vara djur, växter, svampar eller mikroorganismer. Arter som av egen kraft sprider sig till ett nytt område räknas inte som främmande. 

RELATERADE ARTIKLAR

I sjukvården behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, även under semestertider. Eftersom blod...
Polisen i Östergötland har hanterat cirka 80 ärenden under kvällen och natten. Polispatrullerna har...
En stor vit kupol reser sig i skogen invid Hangaren i Ryd. Det är...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
19.6 ° C
20.2 °
12.7 °
63 %
3.6kmh
4 %
lör
31 °
sön
30 °
mån
29 °
tis
28 °
ons
20 °