11.4 C
Linköping
måndag, september 26, 2022

Paludan får tillstånd för möten trots tidigare avslag från polisen

Paludan och hans parti Stram Kurs får nu hålla möten på söndag i Linköping och i Norrköping Dessa sammankomster kommer att hållas klockan 11-13 på Gamla torget i Norrköping och klockan 16-18 på Lilla torget i Linköping.

Polisen planerar nu för en insats i Norrköping och Linköping söndagen 15 maj. Detta med anledning av de planerade allmänna sammankomsterna som Paludan nyligen fått tillstånd till.

Arrangören delgavs tidigare ett förhandsbesked om delvis avslag gällande de sökta platserna i de utsatta stadsdelarna. Men tillstånd medgavs inte till de allmänna sammankomsterna i Skäggetorp i Linköping och Navestad i Norrköping.

Ändrad kurs för Stram kurs

Polisen fortsatte sedan prövningen av tillstånd med inriktningen att erbjuda arrangören alternativa platser för allmän sammankomst inom respektive kommun.

– Vi hot- och riskbedömer ställningstagande till olika platser och följer händelseutvecklingen på de platser i landet där liknande allmänna sammankomster nu arrangeras, säger Mikael Backman, kommenderingschef i polisregion Öst i ett pressmeddelande.

Polisen meddelade under lördag lunch att man givit tillstånd för söndagens allmänna sammankomster som kommer att ske klockan 11-13 på Gamla torget i Norrköping och klockan 16-18 på Lilla torget i Linköping.

– För att kunna säkerställa de grundlagsskyddade rättigheterna för varje medborgare att få uttrycka sina åsikter har vi beaktat behovet av en publik plats som samtidigt med nuvarande lägesbild är lämplig ur ett säkerhetsperspektiv. De platser vi bedömt som lämpliga utifrån de förutsättningarna är Lilla torget i Linköping och Gamla torget i Norrköping, säger Mikael Backman som är kommenderingschef i polisregion Öst.

Rasmus Paludan får delvis avslag för ansökan om ny sammankomst i Skäggetorp. Men nu får tillstånd på Gyllentorget. Foto: Tommy Pettersson

Polisen ska vara kvar på plats

Inför och under de allmänna sammankomsterna kommer polisen att finnas på plats med syftet att upprätthålla ordning och säkerhet utifrån aktuell lägesbild.

– Vi har givetvis tagit med erfarenheterna från påskhelgen i planeringen av dessa allmänna sammankomster. Vi har avsatt resurser och planering pågår. Vi kan inte närmare kommentera exakt vilka resurser vi har. Vid behov finns tillgång till nationell förstärkning, säger Mikael Backman.

Övervakning med kamera och drönare

Under insatsen kommer polisen bland annat använda UAS (Unmanned Aerial System) som är en obemannad flygfarkost med kamera, även kallat drönare. Syftet med detta är att få bra överblick hur folk rör sig samt att vid behov kunna identifiera personer som har begått brott.

Polisen har ett beslut som möjliggör kamerabevakning på de platser där de allmänna sammankomsterna kommer att arrangeras. Beslutet gäller från och med nu och fram till och med söndag. Syftet är att förebygga, förhindra eller upptäcka störning av allmän ordning. 

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har mellan klockan 22 00-07 00 hanterat ett 60-tal ärenden som rör Östergötlands län....
Polis larmades igår 16 31 till Dunderbacken i Finspång med anledning av att en...
I landsbygderna i Finspång och Mjölby kommer det att ske en del positiva ...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
11.4 ° C
12.2 °
10.7 °
87 %
2.6kmh
20 %
mån
13 °
tis
17 °
ons
14 °
tor
11 °
fre
14 °