12.6 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Länsstyrelsen får över en halv miljon till Kråkeryd Limmernäs och Ödeshög

Länsstyrelsens får nu över en halv miljon kronor för insatser som restaurerar odlingslandskapet i Kråkeryd, Limmersnäs och Ödeshög.

Varje år avsätter Naturvårdsverket medel för projekt som stärker och utvecklar grön infrastruktur.

Tre Östgöta projekt

Limmernäs får 87 000 kronor och syftet med projektet är att restaurera igenvuxen betesmark med träd- och buskvärden samt hävdgynnad flora. Projektet ska även anordna en fältvandring/guidning för intresserade markägare för att sprida erfarenheter.

Till Kråkeryd går det 278 900 kronor till bland annat att restaurera en igenvuxen betesmark med träd- och buskvärden och Åtgärder som omfattar naturvårdsgallring där äldre ekar och ersättningsekar gynnas samt äldre träd av tall, apel, fågelbär, oxel och björk.

Ödeshög, Sjögetorp och Renemo, erhåller136 250 krono. Syftet med projektet är att återuppta och möjliggöra slåtter på flera ytor. Projektet innebär omföring av utmagrade slåttervallar och artrika betesmarker till slåtterängar.

Samverkansprojekten under 2022 har fokus på restaureringsåtgärder i odlingslandskapet, exempelvis naturbetesmarker och slåtterängar. Gemensamt för projekten är bland annat att de till stor del omfattar fysiska restaureringsåtgärder, stärker konnektiviteten i landskapet och stimulerar till fortsatt hävd av mark skriver Länsstyrelsen i Östergötland på sin hemsida.

Grön infrastruktur handlar mycket om att olika markägare och andra aktörer samarbetar. Projekten utgörs därför av samverkansprojekt med minst två aktörer för att stärka och öka samverkan. Samtliga projekt har sin grund i de regionala handlingsplanerna för grön infrastruktur och ska bidra till genomförandet av identifierade åtgärder och satsningar för grön infrastruktur.

Vad är grön infrastruktur:

Länsstyrelsens arbete med grön infrastruktur innebär att involvera alla aktörer i landskapet i ett arbetssätt där vi tillsammans planerar för långsiktigt hållbara landskap. Sådana landskap ger positiva ekologiska, ekonomiska och sociala effekter och är en förutsättning för hållbar utveckling. Grön infrastruktur handlar om att lyfta blicken och se helheten.

Källa: Länsstyrelsen i Östergötland

RELATERADE ARTIKLAR

Idag har Tåkernfonden delat ut och Tåkernpriset 2020 går till Urban Ekstam. Prissumman är...
Krisledningen är aktiverad inom förvaltningen Leanlink, som bedriver kommunal äldreomsorg och hemtjänst i Linköpings...
Nu på lördag börjar älgjakten i Östergötland och den fortsätter ända fram till 31...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätta regnskurar
12.6 ° C
13 °
11 °
76 %
9.8kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °