13.1 C
Linköping
lördag, oktober 1, 2022

Skäggetorp brinner – Navestad brinner – Koranbrännare orsakade kaos

Vid klockan 15 30 skulle en så kallad ”allmän tillståndsgiven sammankomst” hållas i Skäggetorp, Arrangören av sammankomsten hade uppgivet i ansökan att en koranbränning skulle utföras i Skäggetorp.  

Polisen noterade innan klockan 15 30 att det fanns ett antal maskerade individer på platsen som började att kasta sten mot polisen.

Stram kurs – koranbrännare härjar

En dansk högerextrem grupp hade fått tillstånd av polisen att hålla en manifestation på Skäggetorps centrum och naturligtvis samlades det motdemonstranter som försökte stoppa manifestationen. Det var det islamfientliga partiet Stram kurs (kända som koranbrännare) som fick sin manifestation inställd.

Med tiden blev det svårt för polisen att ta sig med bil ta sig in i Skäggetorps centrum.  Polisen hade dock snabbt stora resurser på plats för att trygga säkerheten i området.

Foto: Tommy Pettersson

Polisbil eldades upp

Polisen konstaterade samtidigt att händelserna eskalerade till vad som betecknades som våldsamt upplopp. Flera polisbilar attackerades och skadades innan den tillståndsgivna sammankomsten ens hade startat. En polisbil förstördes genom brand.

Foto: Tommy Pettersson

Polisen drog sig tillbaka

Innan sammankomsten hade kunnat starta höll polisen fortfarande på med att hantera det uppkomna våldsamma upploppet. Polisen gjorde sedan en omgruppering och drog sig tillbaka från Skäggetorps centrum. 

Vid 17 00 tiden hade Polisen gripit två personer för våldsamt upplopp och fem personer hade omhändertagits för ordningsstörning.

Foto: Tommy Pettersson

Tre poliser till Sjukhus

Tre poliser fördes till sjukhus och två av dem har lindriga skador och den tredjes skador är för närvarande inte kända.. Mer resurser har kallats till Linköping både inom polisregion Öst och utifrån.

Två män i 30årsåldern som greps misstänkta för våldsamt upplopp är nu anhållna misstänka för våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp.

Klockan 18:55 polisen möttes redan innan den tillståndsgivana sammankomsten i Linköping av ett våldsamt upplopp. Detta hindrade sammankomsten från att börja och nu har tiden runnit ut. Av den anledningen har det beslutats att upplösa även den till 18:30 planerade sammankomsten i Norrköping.

Skadegörelse, Norrköping – en Gripen för våldsamt upplopp i Norrköping

Ett antal bilbränder har inträffat i Hageby och Navestad igår kväll . Räddningstjänsten har mötts av stenkastning. Polisen är på plats med ett flertal resurser. En person är gripen för våldsamt upplopp.

Det har skjutits raketer mot bilar längs gatan. Maskerade personer rör sig på platsen.

Polisen jobbar med att få bort bilar från Navestadsgatan.

Ett antal personer ska ha gjort inbrott i daglig verksamhet i Guldringen. Där ska man ha stulit datorutrustning.

Det allmänna läget i Silver och Guldringen börja lugna ner sig.

Klockan 22:00 har det operativa läget i Norrköping har lugnat ner sig. Dock har det inkommit larm om ytterligare bilbränder. Det finns inga rapporter om skadade människor.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Östergötlands län ingår i det...
Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Hälso- och sjukvårdsnämnden har i veckan fattat beslut och avsatt resurser för att Region...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
13.1 ° C
13.2 °
11.7 °
73 %
4.1kmh
0 %
lör
12 °
sön
10 °
mån
12 °
tis
14 °
ons
17 °