12.6 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Ökade kostnader slår hårt mot livsmedelsproducenter

Ökade kostnader för foder, el och drivmedel slår hårt mot livsmedelsproducenter i länet. Det framgår av Länsstyrelsen Östergötlands regionala lägesbild.

I den senaste lägesbilden, som färdigställdes på tisdagen, framgår det att de ökade kostnaderna för bland annat foder, el och drivmedel just nu inte matchar intäkterna hos producenter av slaktgris och ägg.

Förlust för grisföretagare- och Äggproducenter

Enligt siffror från branschorganisationen Sveriges grisföretagare och rådgivningsföretaget Gård & djurhälsan innebär varje producerad slaktgris en förlust på 336 kronor för producenten. Enligt branschorganisationen Svenska Ägg går äggproducenter i förlust med 6–7 kronor per kilo ägg.

– I nuläget finns det inte någon generell risk för brist på livsmedel i Sverige, men om den reducerade lönsamheten leder till minskade djurbesättningar eller avvecklade verksamheter kan den svenska livsmedelsförsörjningen påverkas på längre sikt. Det är bekymmersamt eftersom livsmedelsproduktionen är en av grunderna i att ha en god beredskap, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland i ett pressmeddelande.

Sällskapsdjur som inte vaccinerats för Rabies

I lägesbilden framgår det även att länet har fått sina första beslut från Jordbruksverket om hemisolering av sällskapsdjur som inte uppfyller krav för införsel till Sverige. När flyktingar kommer till gränsen med sällskapsdjur ska de anmäla djuren till tullpersonalen eller till veterinär. Om det inte går säkerställa att djuret är skyddat mot rabies så behöver djuret isoleras.

Om djuret isoleras i väntan på svar på antikroppstest, och testresultatet sedan visar tillräcklig mängd antikroppar mot rabies, så blir isoleringen oftast ett par veckor. Om djuret inte är vaccinerat, eller testresultatet visar på för låg mängd antikroppar, så blir isoleringen fyra månader.

– Rabies förekommer inte i Sverige och det är mycket viktigt att det inte förs in i landet. Ukraina är ett land med förhöjd risk för rabies och det är därför prioriterat att alla sällskapsdjur som förs in i Sverige kontrolleras. Detta är även något som påverkar en redan hårt belastad veterinärbransch, säger Carl Fredrik Graf.

RELATERADE ARTIKLAR

Idag har Tåkernfonden delat ut och Tåkernpriset 2020 går till Urban Ekstam. Prissumman är...
Krisledningen är aktiverad inom förvaltningen Leanlink, som bedriver kommunal äldreomsorg och hemtjänst i Linköpings...
Nu på lördag börjar älgjakten i Östergötland och den fortsätter ända fram till 31...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätta regnskurar
12.6 ° C
13 °
11 °
76 %
9.8kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °