9 C
Linköping
söndag, oktober 2, 2022

Fond delar ut 851 400 kronor till Tåkernprojekt

Lagom till häckningstider blev det klart att Tåkernfonden delar ut 851 400 kronor till sex olika projekt som ska gynna både djur, växter och människor.

Pengarna ska bland annat gå till skötsel av Tåkerns naturreservat, biologiska undersökningar, forskning och naturpedagogik vid sjön. Dessutom stöttas särskilt tioårsjubileet för naturum Tåkern.

Bildades 1987

Tåkernfonden finns sedan år 1987 med som en finansiär för att bevara och utveckla de höga naturvärdena i och omkring Tåkern.

Årligen delar fonden ut projektpengar för att gynna djur- och växtlivet vid Tåkern och också för att ge människor möjlighet att uppleva rikedomen i naturen vid sjön. Tåkernfondens styrelse har i år fattat beslut om att dela ut 851 400 kronor till olika projekt, vilket är den högsta summan som någonsin utdelats, med undantag från det år som naturum Tåkern byggdes.

– Naturum Tåkern är ett mycket viktigt och välbesökt nav för att sprida kunskap och ta emot besökare vid sjön, därför känns det roligt att kunna bidra med en extra guldkant till tioårsjubileet. Särskilt meningsfullt känns det att naturum med stöd av fonden nu kan erbjuda de skolelever som fyller tio år att besöka naturum för ett specialupplägg kopplat till jubileet säger landshövding Carl Fredrik Graf, som även är ordförande i Tåkernfonden i ett pressmeddelande.

Tio års jubileum

En större del av total summan går till reservatsförvaltningens skötsel och markägarnas djurhållning vid sjön eftersom detta utgör grunden för såväl en rik biologisk mångfald som för fina friluftsuppleveler vid sjön.

För att utvärdera skötselinsatser, förstå hur sjöns ekosystem fungerar och följa utvecklingen av fågellivet får Länsstyrelsen Östergötland, Linköpings universitet och Tåkerns fältstation medel för bland annat uppföljning, forskning och inventeringar.

Fondens medel bidrar även till naturum Tåkerns tioårsjubileum genom att möjliggöra extra öppettider, barnteatrar med naturinriktning samt spridandet av kunskap och förståelse kring betesdjurens viktiga funktion för att bevara den biologiska mångfalden i området.

Naturreservatet Tåkern är tillgängligt för alla. Området är dock stängt stängt mellan den 1 april – 30 juni varje år för att inte störa häckande fåglarna. Vi varje besök är det är viktigt att följa de regler som finns i besöksområden och följa de markerade vägarna och vandringslederna hela tiden. Naturum Tåkern som är ett besöksområde som öppnade i februari och i år firar naturum Tåkern 10 års jubileum.

Fakta om Tåkerfonden:

Tåkernfonden bildades 1987 med målsättningen att bevara Tåkerns naturvärden, att göra dem tillgängliga för allmänheten och att bidra till unga människors utbildning i och förståelse för naturvård. I dag har Tåkernfonden ett värde på 25 miljoner kronor och fonden delar årligen ut anslag till projekt för besökare, forskning och skötselinsatser kring sjön Tåkern. Ordförande i fonden är landshövding Carl Fredrik Graf.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Östergötlands län ingår i det...
Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Hälso- och sjukvårdsnämnden har i veckan fattat beslut och avsatt resurser för att Region...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt regn
9 ° C
9.7 °
8.7 °
94 %
2.6kmh
75 %
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
17 °
tor
15 °