13.1 C
Linköping
måndag, september 26, 2022

Covid-19 är inte längre en samhällsfarlig sjukdom den 1 april

Från och med fredag den 1 april 2022 kommer covid-19 inte längre att klassas som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Samtidigt upphör också covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Inte över än

Även om pandemin inte är över har den gått in i ett nytt skede tack vare den höga vaccinationstäckningen, detta i kombination med att risken för allvarlig sjukdom är lägre för den nu dominerande virusvarianten omikron.

I Linköping gäller

Inom Linköpings kommuns vård- och omsorgsverksamheter gäller fortfarande särskilda regler för bland annat god vårdhygien och att undvika besök vid tecken på symtom. Regeringen tar bort möjligheten för skolor att använda fjärr- eller distansundervisning på grund av pandemin och Skolverkets möjlighet att ställa in de nationella proven tas också bort.

Inreseförbudet tas bort

Inreseförbudet för resande till Sverige från länder utanför EU/EES upphör att gälla den 1 april 2022. Det innebär också att det då inte längre krävs något vaccinations- och testintyg för någon inresande till Sverige.

Regeringen har beslutat att covid-19 ska läggas till smittskyddslagens bilaga 1, vilket medför att covid-19 förblir anmälningspliktig. Därigenom underlättas smittspårning och motverkande av spridning i till exempel riskmiljöer såsom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen.

Stöd till studerande ändras

Från och med den 1 april 2022 kommer studerande i Sverige inte längre att ha rätt att behålla studiehjälp, studiemedel och studiestartsstöd vid ledighet som har samband med åtgärder för att förhindra spridningen av covid-19. Motsvarande bestämmelser för studerande utomlands träder i kraft något senare, den 1 juli 2022. Tilläggslånet inom studiemedlen har också tillfälligt höjts under 2021 och 2022. Dessa bestämmelser ska fortsätta att gälla året ut och förordningen upphävs därför vid utgången av 2022.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har mellan klockan 22 00-07 00 hanterat ett 60-tal ärenden som rör Östergötlands län....
Polis larmades igår 16 31 till Dunderbacken i Finspång med anledning av att en...
I landsbygderna i Finspång och Mjölby kommer det att ske en del positiva ...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
13.1 ° C
13.7 °
13 °
72 %
3.6kmh
100 %
mån
12 °
tis
17 °
ons
14 °
tor
10 °
fre
11 °