12.7 C
Linköping
måndag, oktober 3, 2022

Miljöpartiet protesterade mot personalneddragningar inom förskolan

Under dagens kommunfullmäktigesammanträde lyfte Miljöpartiet frågan om hur det ser ut i kommunens förskolor sedan den borgerliga majoriteten i slutet av 2021 gjorde personalneddragningar och omflyttningar vid många förskolor på grund av minskade statsbidrag.

Vart tog pengarna vägen?

Alliansen i Linköping valde att skjuta till pengar, men av de 20 miljonerna gick större delen till att täcka redan existerande underskott. Vid fullmäktigesammanträdet hanterades Miljöpartiets interpellation om hur pengarna som Alliansen sköt till har fördelats.

Efter fullmäktiges sammanträde hade avslutats ställer frågan om Miljöpartiet fick någon klarhet i ärendet efter att Alliansens företrädare hade svarat på interpellationen

– Alliansen ville inte prata om de problem som finns inom barnomsorgen. Jag känner en besvikelse efter att Alliansen inte svarade på våra frågor. Svaren visar ju att Alliansen inte tar oron i förskolan på allvar. Det är ju personal och föräldrar som drabbas av hur majoriteten hanterade problemen med bemanning och underskottstäckningen, säger  Cecilia Gyllenberg Bergfasth, (MP) ledamot i Barn- och ungdomsnämnden och får understöd av sin partikollega.

-En förskola som vi pratat med har gått från att ha fyra pedagoger per barngrupp till tre. Samtidigt har personal flyttats mellan verksamheter och det skapar en otrygghet för barnen och en påfrestande arbetssituation för personalen, säger Rebecka Hovenberg, gruppledare för Miljöpartiet i Linköping.

Vad hände med Brobryggartjänsterna?

I Skäggetorp där många av familjerna på förskolan har ett annat modersmål än svenska, drogs de två brobyggartjänsterna in i besparingarna. Istället hänvisar Alliansen till att Öppna förskolan i Skäggetorp och Ryd har anställda brobyggare som talar somaliska och arabiska.

– Att det finns brobyggare på Öppna förskolan är ingenting som övriga förskolor kan använda sig av och den personal som arbetar på förskolan har inte möjlighet att lämna sin barngrupp för att översätta. Det fanns bra kommunikation med föräldrarna, men förutsättningarna för det är borta nu, säger  Cecilia Gyllenberg Bergfasth vidare.

– Nu är det snart val så vi får väl se vad väljarna tycker om vilket parti och vilken budget som tillgodoser behoven inom skola och omsorg i Linköping framöver.

RELATERADE ARTIKLAR

Arbetet med länets koldioxidbudget, energi- och klimatstrategi är nu klar. Arbetet leds av...
Polisens regionledningscentral har mellan klockan 22.00-07.00 hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person...
Saab har fått ett supportkontrakt för Gripen C/D i Sydafrika gällande service och underhåll....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
12.7 ° C
13.3 °
12.2 °
79 %
4.6kmh
75 %
mån
12 °
tis
15 °
ons
15 °
tor
15 °
fre
14 °