-2.1 C
Linköping
torsdag, november 30, 2023

Länsstyrelsen om grundvattennivåerna i Östergötland

Just nu är grundvattennivåerna i Östergötland under normalt i stora magasin. Om det inte kommer mer nederbörd snart kommer nivåerna att hamna under normala nivåer i både små och stora magasin.

Länsstyrelsens kontrollerar grundvattennivåerna i länet cirka en gång i månaden och för avstämningar med kommunerna för att bevaka situationen. Just nu är nivåerna ganska normala för årstiden i små magasin men i stora magasin är nivåerna under normalt.

Om grundvattennivåerna är fortsatt låga till sommaren kan det bli aktuellt med bevattningsförbud, om vattenförbrukningen samtidigt är hög.

Grundvattnet viktig dricksvattenkälla

Internationella världsvattendagen inträffade igår den 2 mars. Dagen är till för att lyfta vattenfrågor och belysa olika vattenrelaterade teman. I samband med det har Länsstyrelsen Östergötland tagit fram information om hur läget i länet ser ut kopplat just till grundvatten.

Grundvatten är en av våra viktigaste naturresurser. Grundvatten är för oss den viktigaste källan till dricksvatten då det har litet eller inget behov av rening. Grundvatten är även livsmiljö för många växter och djur samt används i industrier och för bevattning.

– De senaste åren har mycket fokus hamnat på risken för vattenbrist i länet. I flera år har grundvattennivåerna varit låga. Därför har Länsstyrelsen tagit på sig en allt större roll för att bevaka läget i länet gällande tillgången till dricksvatten, säger Jessica Lerstorp, handläggare vatten på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Längre perioder med torka

I och med de klimatförändringar som vi står inför kommer grundvattennivåerna minska och vi får längre perioder med torka vilket kommer leda till svårigheter kring vattenförsörjningen. En ökande befolkning leder också till en ökad vattenanvändning. En annan följd av klimatförändringarna är att det blir varmare och att vi i vår del av världen kommer ha möjlighet att odla mer. Med andra ord kommer vattenbehoven att öka samtidigt som tillgången kommer att minska.

Länsstyrelsen arbetar med miljöövervakning och vattenförvaltning för att kunna upptäcka negativ påverkan på grundvattenförekomster, bedöma statusen på grundvattenförekomsten och föreslå vilka åtgärder som behövs för att nå god status. En åtgärd kan vara exempelvis vara att inrätta vattenskyddsområden.

RELATERADE ARTIKLAR

Imorgon, fredag klockan 16 30 startar en ny utställning i Niclas G THALBergs lokaler...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ett drygt tiotal...
Så har ännu ett kommunstyrelsemöte i Linköpings kommun hållit stängt för allmänheten. Vad hände...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-2.1 ° C
-1.3 °
-2.5 °
91 %
4.6kmh
75 %
tor
-2 °
fre
-2 °
lör
-6 °
sön
-6 °
mån
-7 °