14 C
Linköping
onsdag, juli 24, 2024

Samråd om Ostlänken börjar idag

I dag startar Trafikverkets samråd för Ostlänkens dragning genom Linköping. Fram till den 27 februari har linköpingsbor och företagare möjlighet att lämna in synpunkter på de korridorer som visas på Trafikverkets webbsida.

Det finns fortfarande sju olika förslag på dragning av Ostlänken och frågan om var Linköpings nya resecentrum ska placeras är fortfarande helt öppen.

År 2019 påbörjade trafikverket en lokaliseringsutredning för att utreda var Ostlänken kan byggas genom Linköping. I höstas tog utredningen ett steg vidare och valde bort 3 korridorer av de 10 ursprungliga förslagen. Utredningen gör också vissa mindre justeringar på de sju korridorer som är kvar.

Bygget påverkar staden i decennier

Att Ostlänken byggs genom Linköping är det mest omvälvande som hänt vår stad skriver kommunen på sin hemsida. Bygget kommer påverka Linköping i decennier framöver. Därför har både Trafikverket och Linköpings kommun lagt ner ett stort arbete på att utreda de olika alternativen och vilka konsekvenser de får för resandet, stadens utveckling, miljö- och kulturvärden, ekonomi med mera.

Bra grund för beslut

Alla partigrupper i kommunfullmäktige har fått information om utredningen av de olika korridorerna. Även en referensgrupp med representanter för näringsliv, Region Östergötland, kommunala bolag och andra intressenter har löpande fått information om de olika alternativen och hur de påverkar Linköping.

-Att få olika perspektiv på hur Ostlänken påverkar oss har varit ett stort arbete för kommunen och ger en bra grund för det kommande beslutet, säger Kristina Edlund (S), kommunalråd.

Beslutsprocess tar två år

När Linköpings kommunfullmäktige beslutat vilken korridor de föredrar lämnas detta i ett remissvar till Trafikverket som sedan beslutar vilken korridor som ska utredas vidare. Det beslutet förutsätter att Trafikverket och Linköpings kommun är överens om valet av korridor. Efter ett beslut inleds arbetet med det som kallas järnvägsplan, alltså exakt var i korridoren som spåren ska gå och var stationen ska ligga. Detta arbete beräknas ta cirka två år.

Digitalt samråd

Nu inleds ett digitalt samråd där du som invånare och företagare i Linköping kan lämna dina synpunkter till Trafikverket. Linköpings kommun har ytterligare tid på sig och ska senast den 31 mars lämna sitt remissyttrande och i det ta ställning till vilket alternativ kommunen föredrar. Innan dess ska politikerna i kommunfullmäktige besluta vilket alternativ de ser som mest gynnsamt för Linköping.

-Vi arbetar nu med frågan i respektive partigrupper och hoppas nå en bred enighet i fullmäktige den 29 mars. Det här är en mycket viktig fråga för Linköpings framtida utveckling, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Stationens placering oklar

När det gäller placeringen av ett resecentrum har korridor Steninge med ett stationsläge seglat upp som ett möjligt alternativ. Korridor Steninge har tidigare mer eller mindre avfärdats av kommunen. Men sedan i höstas fokuserar Trafikverket och kommunen plötsligt på stadsdelen Steninge och inte så mycket på stationsläge vid Stångebro längre.

– Vi tittar på flera korridorer för ostlänken just nu med Trafikverket. Men vi tittar även speciellt, i en gemensam analys med Trafikverket, om alternativet ”Korridor Steninge” och ett resecentrum placerat i Steninge, menade kommunalrådet Muharrem Demirock i en kommentar i LKPG.News den 24 oktober.

Kommunalrådet refererade då till trafikverkets alternativ där en station vid Steninge att placeras i ett område mellan Stångån och Bergsvägen och om den placeras nära Stångån kommer höjden på stationen anpassas till höjden på bron.

Viktiga datum för Ostlänken genom Linköping:

  • 3-27 februari: Allmän remisstid.
  • 3 februari till 31 mars: Samrådstid. 22 mars: Kommunstyrelsen behandlar Ostlänken
  • 29 mars: Kommunfullmäktige tar beslut om föredraget alternativ.
  • 31 mars: Linköpings kommuns remissyttrande lämnas till Trafikverket.

Fakta Ostlänken:

  • Ostlänken byggs från Stockholm till Linköping och ska vara klar för trafik 2035, bygget av stambanan ska påbörjas 2024.
  • Våren 2022 ska regeringen ta beslut om i vilken korridor Ostlänken ska byggas genom Linköping.
  • Restiden från Linköping till Stockholm blir cirka en timme.

RELATERADE ARTIKLAR

Skyddsjakt efter varg i nordvästra länsdelen avslutad, ingen varg har fällts. Skyddsjakten efter den...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Höga smäller i Norrköping Flera...
Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
14 ° C
14.2 °
12.8 °
94 %
1kmh
75 %
ons
21 °
tor
20 °
fre
22 °
lör
23 °
sön
19 °