17.5 C
Linköping
måndag, augusti 15, 2022

Boka tid för vaccinering för dos 3

Smittspridningen ökar kraftigt i Östergötland just nu och antalet inlagda patienter på länets sjukhus ökar snabbt.

Nu i veckan skickade Region Östergötland ut påminnelser till dem över 50 år som har fått erbjudande men ännu inte bokat tid för en tredje dos.

Omkring 85 procent av östgötarna från 12 år och uppåt är vaccinerade med två doser, medan 38 procent av alla över 18 år har tagit den tredje dosen.

– Omikron sprids mycket lättare och det är oerhört viktigt att alla som får erbjudande om en tredje dos också tar den, säger Ninnie Borendal Wodlin, vårddirektör i Region Östergötland på regionens hemsida.

Hög belastning

Omikronvarianten har lett till en snabb och omfattande smittspridning över hela landet och belastningen på sjukvården är hög. På onsdagen trädde nya restriktioner i kraft för att återigen begränsa nära kontakter och minska smittspridningen i samhället.

– En tredje dos ger ett bättre skydd mot svår sjukdom orsakad av omikron, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i Region Östergötland. Så alla behöver ta sitt ansvar och vaccinera sig när de får erbjudande. Det är det viktigaste man kan göra för att vi ska ta oss ur den här pandemin. Oavsett om det gäller första, andra eller tredje dosen.

Vaccinering gäller

Majoriteten av dem som hamnar på sjukhus och i intensivvården är ovaccinerade. Och för att skydda sig själv och andra mot allvarlig sjukdom är det vaccinering som gäller.

– Den som är vaccinerad kan också bli sjuk, men får mycket mildare symtom. Vaccination skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19, säger Kerstin Jonsson. Men skyddet minskar över tid, så för att behålla det är det viktigt att man tar den tredje dosen när man får erbjudande.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
17.5 ° C
18.7 °
17 °
97 %
2.1kmh
100 %
mån
29 °
tis
30 °
ons
29 °
tor
28 °
fre
31 °