20.9 C
Linköping
torsdag, juni 8, 2023

Stora torget i tävling om “Sveriges vackraste torg”

Linköpings Stora Torget kom på på en föga smickrande sextioåttonde plats i omröstningen “Sveriges vackraste torg”.

Tävlingen “Sveriges vackraste torg” arrangerades av en ideell förening som heter Arkitekturupproret. Tävlingen Sveriges vackraste torg gick till så att Facebook grupper fick nominera tävlingens deltagare. Efter det gjorde föreningen ett urval bland de torg som nominerats. Omröstningen av de 100 utvalda torgen pågick i december och hade 25 568 som deltog.

Vinnaren blev Lilla torget

Vinnaren i omröstningen blev “Lilla Torg” i Malmö som fick 1 608 röster.
Linköping hade två torg med på “100 listan” som redovisades på självaste julafton. Stora torget och Kryddbodtorget.
Linköpings Stora Torget som hamnade på sextioåttonde plats i omröstningen med endast 116 röster. Resultatet blev väl ingen direkt bra julklapp Linköpings kommun.

Kryddbodtorget i Gamla Linköping nådde dock en godkänd placering nummer 30 med 263 röster.

Arkitektupprorets beskrivning av torgen

  • Stora torget är beläget mitt i stadens centrum och korsas av Storgatan, men är ändå ganska bilfritt. Det är det äldsta, pampigaste och vackraste torget i Linköping. Mest känt är det nog för den ståtliga Carl Milles statyn ”Folkungabrunnen” som står mitt på torget. Byggnaderna som omgärdar torget är mycket vackra och välbevarade. Husen är som en palett på olika klassiska stilar inom arkitekturen. På östra sidan finns det ståtliga Stora hotellet som uppfördes år 1852 i empirestil och byggnaden är en av de äldsta hotellbyggnaderna i Sverige. På den östra sidan finns även en byggnad från 1926 som är byggd i klassisk stil. I söder finns stadens gamla rådhus som uppfördes 1799 i nyklassicistisk stil och det pampiga Centralpalatset i jugendstil som uppfördes 1907-1909. I väster reser sig den magiska slottsliknande byggnaden John O Nilssons palats. Det uppfördes i holländsk nyrenässans 1893-1894 av John O Nilssons som var Linköpings stora entreprenör på den tiden och huset är så vackert att det kom på plats 83 i vår tävling om Sveriges vackraste byggnader 2019. I den norra delen av torget finns det två mindre byggnader som härrör från mitten av 1700-talet. Det enda negativa med Stora torget är den enorma Filbytergallerian som uppfördes på 1970-talet på torgets västra del efter att ett helt kvarter av gamla byggnader revs.
  • Kryddbotorget i Gamla Linköping. Till skillnad från andra friluftsmuseum i Sverige räknas Gamla Linköping som en levande stadsdel. Förutom den museiverksamhet som bedrivs så upplåts ett 30-tal lägenheter i fastigheterna som privatbostäder och det finns också lokaler för föreningar, butiker och hantverkare. Kryddbodtorget är Gamla Linköpings centrum. I och med att Linköping växte fort på 1940-talet och stora delar av centrum “moderniserades” väcktes idén om att bevara den gamla bebyggelsen på ny plats utanför centrum. Den första byggnaden som flyttades till Gamla Linköping var Huitfeltska gården som hade legat på Ågatan. Merparten av byggnaderna flyttades under 1950–1960-talen. Gamla Linköping är ett mycket populärt turistmål i Östergötland. Flera filmer har spelats in här, t.ex. delar av “Rasmus på Luffen”.

Källa: Arkitektupprorets hemsida

RELATERADE ARTIKLAR

Narkotika -och grovt vapenbrott En man gripen 01.27 för narkotikabrott på en adress i Linköping....
Idag på morgonen vid åtta tiden körde en buss i diket på riksväg 35...
Chefstränare Andrée Jeglertz lämnar LFC efter två och ett halvt år. Jeglertz går nu...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
20.9 ° C
22.8 °
20.2 °
45 %
4.1kmh
0 %
tor
26 °
fre
19 °
lör
21 °
sön
23 °
mån
25 °