29.5 C
Linköping
lördag, augusti 13, 2022

Linköping 1921 – ”Det var inte bättre förr”

År 2021 har gått ur tiden. Historiker, ledarskribenter och krönikörer sliter med att sammanfatta och analysera vad som egentligen hände med människor, samhälle och natur under det gångna året.

Strax före 2021 års hädanfärd debuterade en författare med en tegelstenstjock bok om hur människor levde för hundra år sedan.

Händelser och sociala förhållande i Linköping

Boken ”Linköping 1921” är visserligen vid första anblicken, med sina drygt 400 sidor, en tung tegelsten. Men vid närmare studie av bokens innehåll växer intresset.
Bokens undertitel, ”Händelser och sociala förhållanden i en svensk stad”, gör det svårt att inte bläddra i vidare i boken.
Om läsaren dessutom har intresse av Linköpings historia så blir en läsning av ”Linköping 1921” helt omöjlig att undvika.

Månatlig sammanfattning lockar till läsning

Läsaren förs på ett pedagogiskt sätt igenom boken med en kronologiskt upplagd skildring av människors vardag från januari till december.
Urvalet över vilka personer och händelser, som noggrant har valts ut i boken, speglar både hur fattiga såväl som hur rika levde i den lilla Östgötametropolen 1921.
Dessutom finns det en liten sammanfattning, före varje månatligt uppställt kapitel, som leder still ännu större nyfikenhet.

Det rika bildgalleriet med gamla bilder från olika arkiv för läsaren vidare i textmaterialet.

Borgmästaregatan ner mot ner mot S:Larskyrkan. Tiden omkring 1921; Fastighetspriserna sjunker, BK Derby vinner över Åtvidabergs IF och antalet svingårdar i staden halveras. Bild Linköping

Vad är det som gör att en ledare för ett stort bygg- och bostadsföretag lägger sin tid med att gräva i arkiven efter hur människor levde för hundra år sedan?

Det kan ju inte enbart vara en rastlöshet under dessa pandemitider. Boken ger svaret.

Var det bättre förr?

De gamla slitna uttrycken, ”det var bättre förr” eller ännu värre ”den gamla goda tiden”, slaktas obönhörligen i Cocozzas detaljerad beskrivning över hur Linköpingsborna fick slita för att få ihop det till en dräglig tillvaro i livet.

– Nej det var inte bättre förr. Det var mycket, mycket värre förr i tiden, säger Michael med emfas och han kan ju påstå detta med visst fog eftersom han har ägnat större delen av sin vakna tid, under framförallt pandemiåret 2021, med att gräva djupt i de historiska källorna för att undersöka hur människor i Linköping hade det för hundra år sedan.

– Så här års, 1921, var man tvungen att gå ut på gården för att gå på ett svinkallt utedass. Inte så mysigt. Hela 75 procent Linköpings befolkning fick hålla till godo med utedass, berättar författaren och fortsätter att rada upp exempel på hur eländigt det kunde för många linköpingsbor ur ett materiellt och socialt perspektiv.

Fanns det någonting som var bättre 1921?

– Det som jag anser var bättre vid den här tiden är man man gjorde mycket fler saker tillsammans. Bolag, ideella föreningar och folkrörelser åstadkom saker tillsammans. Man byggde verksamheter och byggnader tillsammans, säger Cocozza och nämner några exempel.

– Teaterbyggnaden var en skapelse som kom till genom att folk gick tillsammans. Man byggde kallbadhus och varmbadhus byggdes i bolagsform och drev dessa i föreningsform. Folkets Park- och idrottsanläggningar skapades i föreningsform. Människor kom samman och gjorde viktiga samhällsinsatser. Idag har vi tyvärr överlämnat mycket av detta åt den kommunala organisationen.

Borgmästaregatan november 2021. Mori Tea House Asiantreats Store Hälsofreak och Crystal Nails – Covid-19 och gängskjutningar. Foto; Tommy Pettersson

Demokratiårhundradet 1921…

Men hur var det för kvinnorna då?

En av bokens stora förtjänst är att Michael Cocozza lyfter fram kvinnans roll och sociala situation 1921. Kvinnoperspektivet är en historisk berättelse som i lokalhistorien oftast glöms bort eller eller helt negligeras bland alla berättelser om patriarkatets förträfflighet.

Vad som är mer upplyftande i boken är just att Cocozza lyckas hitta en del framstående kvinnor i Linköpings historia bland allt elände som de flesta kvinnorna utsattes för.

-Ja, det är slående att det finns så många betydelsefulla kvinnor som har fått stå bakom sin makes ryggtavla i den traditionella historieskrivningen, säger Cocozza och berättar om en kvinnas levnadsöde.

-Östergötland hade en landshövding som hette Eric Trolle. Hans fru hete Alice Trolle är den av malarna som sticker ut och syns i offentligheten. Alice framstår som en av de mest färgstarka personligheterna i Linköping och på slottet också, säger Michael och berättar att Alice gjorde Linköping till något av ett kulturellt centrum. Hon startade barnhem, var med och bildade Stiftsbibliotekets vänner, startade insamling till nödlidande i Ryssland och skrev ett tiotal böcker.

Alice Trolle var en av de kvinnor som kunde och dessutom hade modet att inte stå i sin makes skugga.

Riktigt illa för kvinnorna

I boken uppehåller sig dock författaren mestadels i en rättvis beskrivning hur illa det var ställt med jämställdheten och hur kvinnorna oftast var styrd av mannens ”knytnäve”. Boken belyser i flera avsnitt den sociala nöd som främst drabbade kvinnor och barn och detta faktum kräver en egen artikel.

Boken analyserar också hur industrialismen växte fram och hur Linköping klarade sig i en nationell och internationell konkurrens. Jämförelsen och funderingar kring dåtidens politik 1921 och nutidens politik 2021 är en extra krydda i boken.

Folkrörelsen, Idrottsklubbar, kulturen, stadsplanering beskrivs med samma noggrannhet, detaljrikedom och källkritik som genomsyrar hel boken.

LKPG.News kommer därför fortsätta att botanisera och skriv om ”Linköping 1921”, kapitel för kapitel.

Skaffa boken och läs den.

Brandstationen vid 1920-talet, fotografiet taget från koloniträdgården på tomten där nya Riksbankshuset uppfördes 1988. Foto: Bild Linköping
Gamla (gamla) Brandstation, numera föreningshuset Fontänen, i december 2021. Foto: Tommy Pettersson

RELATERADE ARTIKLAR

Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 80-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
29.5 ° C
30.6 °
28.7 °
36 %
4.6kmh
56 %
lör
30 °
sön
31 °
mån
29 °
tis
31 °
ons
29 °