-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Hjärtstartare räddar liv

Äldrenämnden fattade nyligen beslut om att köpa in och placera ut hjärtstartare på kommunens servicehus och trygghetsboende. Bakgrunden till detta är en motion som kom in till kommunfullmäktige redan 2019.

– Min motivering till motionen är att utplacering av hjärtstartare ökar den upplevda tryggheten på servicehus och trygghetsboenden för såväl personal som för boende samt att de räddar liv, säger Fredrik Lundén (M) som skrev motionen i ett uttalande på kommunens hemsida.

Kommunfullmäktige gav år 2019 i uppdrag till berörda nämnder att utreda möjligheten att köpa in och placera ut hjärtstartare på kommunens servicehus och kommunala trygghetsboenden.

Räddar liv

En hjärtstartare är ett verktyg som används inom hjärt- och lungräddning. Verktyget vägleder användaren genom talade instruktioner vilket underlättar användningen. I nuläget finns inga nationella riktlinjer eller vägledning kring hur kommuner ska förhålla sig till utplacering av hjärtstartare. Även om de nationella riktlinjerna inte är framtagna ännu har Svenska Läkarsällskapet tagit fram etiska riktlinjer kring hjärt- och lungräddning som bland annat nämner att personal inom kommunal hälso- och sjukvård ska utföra hjärt- och lungräddning vid hjärtstopp, så länge det inte finns ett dokumenterat ställningstagande till att det inte ska utföras. En hjärtstartare är en god hjälp vid hjärt- och lungräddningsarbetet, dels för den drabbade men också för personalen

– Jag är glad att vi nu utrustar våra servicehus och kommunala trygghetsboenden med hjärtstartare, det ökar tryggheten för de äldre och deras anhöriga men även för personalen. Tillgång till hjärtstartare räddar liv där varje minut vid hjärtstopp är avgörande mellan liv och död, säger Liselotte Fager (kd) äldrenämndens ordförande.

I dagsläget finns hjärtstartare på flera kommunala arbetsplatser och nu kommer de även att finnas på servicehus och kommunala trygghetsboenden.

Det pågår ett arbete för att få fram länsövergripande riktlinjer för hjärt- och lungräddning och hjärtstartare.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 25-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen har...

Debatt: ...

Debattinlägg av Kristina Edlund och Elias Aguirre kommunalråd (S) i opposition: Det är bedrövligt att se...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °