0.2 C
Linköping
torsdag, december 9, 2021

Inget Vinterljus i år – Linköping får en julbelysning istället

Det blir det inget vanligt Vinterljus i år på grund av att upphandlingen av ljuskonstnärer blev överklagad och därför hann inte kommunen köpa in några ljuskonstverk i år.

I stället för ett traditionellt ”Vinterljus” sätter kommunen en hel del andra ljus i Linköping. Genom Vinterkartan.se kommer Linköpingsbor och besökare att guidas till platser som inspirerar till en promenad genom staden.

Trädgårdsföreningen i vinterskrud

Upptäck vackra Trädgårdsföreningen i vinterskrud, kom i julstämning med årets julbelysning i centrala Linköping eller prova nya inslaget kulturpromenaden Vintergatan skriver kommunen på hemsidan.
– Orsaken till att det inte blir något Vinterljus 2021 är att upphandlingen av ljuskonstnärer blev överklagad, och vi har därför inte kunna köpa in några ljuskonstverk i år. Men tro inte att vintern i Linköping blir mörk för det! Vi kommer som vanligt att pryda staden med ljus under vinterperioden. Dessutom kommer vi arbeta fram och återanvända tidigare ljusinstallationer från Vinterljus. Vårt vackra Trädgårdsföreningen kommer att bli en plats för ljuset under vintern 2021/22, säger Elisabeth Lundqvist, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Linköping en upplyst stad i vinter
Linköping kommer alltså att ta klivet in mot julen och vintern upplyst och för att besökarna ska få en samlad bild över de klassiska julmarknaderna i Gamla Linköping och Tidernas jul, nyårsfirandet i Trädgårdsföreningen, Skyltens julmarknad och Kulturpromenaden Vintergatan har Linköpings kommun i samarbete med Visit Linköping och Linköpings innersta tagit fram Vinterkartan.se. Vinterkartan ska hjälpa Linköpingsborna att upptäcka saker att se och uppleva under perioden advent till och med januari. Vinterkartan.se är under uppbyggnad och kommer att lanseras i slutet av november.

Bygger på tidigare års vinterljus

Tanken med Vinterkartan är att den på sikt ska kunna utvecklas och innehålla betydligt mer. I år, som är första året, fokuserar den på stadens platser och ett antal höjdpunkter men projektgruppen kommer att arbeta långsiktigt för att få med fler aktörer i framtiden.

– Många kommer nog att känna igen Vinterkartan då den bygger på tidigare års Vinterljuskarta. Men i år utökas den till att innehålla så mycket mer. Vi vill nå ut med platser och evenemang som vi erbjuder Linköpingsborna under vinterperioden, ett samlat ställe där man kan ta del av utbudet. Nu testar vi den här spännande lösningen, säger Truels Olin, projektledare för Vinterkartan.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
0.2 ° C
1 °
-1.7 °
87 %
6.7kmh
90 %
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
0 °
mån
-2 °