-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Fullmäktige under Corona – Hur mådde demokratin?

På kommunfullmäktiges senaste sammanträdet i oktober låg stort fokus på interpellationer och motioner. Men Lars Vikinge (C), borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande vill själv fokusera på vikten av att ledamöterna kunde samlas i stadshuset för första gången sedan pandemi restriktionerna sattes in.

– Vi har klarat av en pandemi och vi har gjort det på ett demokratiskt sätt med de processer vi hade. Vi hade ingen kompass och karta hur vi skulle hantera våra möten med restriktioner. Men vi lyckades leverera demokratiska beslut ändå trots pandemirestriktionerna.

Borgfred i början

– Vi har suttit separerat från varandra länge och att vi nu kan träffas igen, se varandra i ögonen och prata över en kopp kaffe på rasterna är helt fantastiskt, säger en entusiastisk borgmästare som under lång tid har tvingats leda fullmäktigeförsamlingen via kameror och mikrofoner.

– Först körde vi med reducerad styrka i plenum. Vi gick ned proportionerligt från 79 ledamöter till 41 förtroendevalda under några månader. Vi löste detta genom en partiledare överenskommelse som handlade om att några ledamöter skulle stanna hemma helt i enlighet med grundlagens bestämmelser, berättar Lars Vikinge och berättar att man därefter gick över till digitala möten helt och hållet.

Vikinge menar att det var mer komplicerat med reducerad styrka än vad det blev när man sedan gick över till digitala möten med ett krav på ”synlighet” på varje ledamot under hela sammanträdet.

– Det har varit en intressant tid med kameror överallt. Ingen fick lämna sin Webbkamera på grund av den tolkning av lag om närvaroplikt/synlighet som gjorts av förvaltningsrätten. Men vi löste detta också genom bland annat att införa 10 minuters paus varje timme för att klara av det praktiska. Jag kan säga att vi har många roliga kommentarer och bilder som vi inte kommer att läggas ut. Jag fick säga till ganska ofta när någon ledamot glömt att stänga av ljudet och pratade utan at ha fått ordet.

Presidiet fick även säga till om att ledamöterna skulle plocka ner all partipolitisk proganda på väggarna när de var synliga på ”Fullmäktigewebbsammanträdet”.

Skönt att lämna det digitala

Kommunfullmäktiges ordförande berättar om att det förvisso var ganska bekvämt för fullmäktiges presidium men han är väldigt glad över att man nu träffas på riktig igen.

– Det hade inte varit bra om vi hade fått fortsätta med digitala kommunfullmäktige sammanträden. Jag märker att folk kan vara lite mer uppriktiga och till och med otrevliga ibland om man inte får träffas vid kaffeautomaten eller sitta bredvid varandra i fullmäktigesalen. Det verkar som om ledamöterna är mindre impulsiva och mer eftertänksamma när de träffar varandra fysiskt, säger Lars Vikinge eftertänksamt men lägger till att digitala möten är bra och billigare när man slipper åka långa sträckor för att sammanträda.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °