-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Privat eller kommunal regi i äldreboendet i Linköping?

Fyra av tio linköpingsbor, 45 procent. tycker att andelen privata utförare inom äldreomsorgen är för hög. 33 procent tycker att andelen är lagom och 5 procent anser att den är för låg. Drygt 17 procent har ingen åsikt i frågan. Allt detta enligt en Novus undersökning som genomfördes i somras.

Frågan om hur vi tar hand om våra äldre medborgare är en skiljefråga för politiker i Sverige. Det handlar om pensioner, sjukvård och äldreomsorgens kvalitet. Frågan handlar om hur ett demokratiskt samhälle tar hand om äldre människor som har byggt Sverige men nu behöver hjälp från de som förvaltar deras skattepengar.

Kommunal demonstrerade

För en tid sedan demonstrerade Kommunalarbetarförbundets pensionärsorganisation mot den ständigt pågående upphandlingen av kommunens hemtjänst inom äldreomsorgen. Pensionärsorganisationen menar att alla upphandlingar av verksamheter i hemtjänsten leder till en försämring av vårdkvaliteten.

– Valfrihet i äldreomsorgen är bra men det är inte bra med ständiga upphandlingar inom hemtjänsten. Upphandlingarna påverkar personalens villkor och stör omsorgen för våra äldre. Efter upphandling byts oftast personal ut, rutiner ändras, avtal ändras. Dessutom uppstår en oro i personalgruppen och hos vårdtagarna, säger Gunn Bredstedt ordförande i Kommunals pensionärsorganisation SKPF vidare.

– Vi tycker att kommunens egna organisation, Leanlink, ska ta ansvaret för hela hemtjänsten så vi slipper alla upphandlingar fortsättningsvis, menar Gunn som också är kritisk till att SKPF inte får någon information från kommunen om de förestående förändringarna .

Förändringen sker nästa år

Linköpings kommun har tidigare tagit beslut om att förändra hemtjänsten och gå ifrån valfrihetssystemet. Nu ska man istället nästa år gå över till upphandlad hemtjänst vilket inte gillas av kommunalpensionärernas organisation.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °