-1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Ostlänken dras genom centrum – resecentrum i Steninge?

Det finns fortfarande 7 olika förslag på dragning av Ostlänken och frågan om var Linköpings nya resecentrum ska placeras är fortfarande helt öppen.

År 2019 påbörjade trafikverket en lokaliseringsutredning för att utreda var Ostlänken kan byggas genom Linköping. Nyligen tog utredningen ett steg vidare och valde bort 3 korridorer av de 10 ursprungliga förslagen. Utredningen gör också vissa mindre justeringar på de sju korridorer som är kvar.

”Steninge har seglat upp som ett mycket intressant alternativ”

Korridor Steninge var mer eller mindre avfärdat av kommunen för ett tag sedan men nu fokuserar Trafikverket och kommunen plötsligt på stadsdelen Steninge och inte så mycket på Stångebro längre.

– Vi tittar på flera korridorer för ostlänken just nu med Trafikverket. Men vi tittar även speciellt, i en gemensam analys med Trafikverket, om alternativet ”Korridor Steninge” och ett resecentrum placerat i Steninge, säger kommunalrådet Muharrem Demirock och refererar till trafikverkets alternativ där en station vid Steninge att placeras i ett område mellan Stångån och Bergsvägen och om den placeras nära Stångån kommer höjden på stationen anpassas till höjden på bron.

– Alternativet Resecentrum i Steninge har många fördelar som vi inte har tänkt på förut, säger Muharrem och menar att utvecklingen av Tornby kommer att skjuta fart genom att kommunen måste prioritera området om resecentrum etableras i Steninge. Dessutom kommer hela trafikutvecklingen för den yttre ringleden förbättras med Korridor Steninge.

Fakta Ostlänken:

Ostlänken byggs från Stockholm till Linköping och ska vara klar för trafik 2035, bygget av stambanan ska påbörjas 2024
– Våren 2022 ska regeringen ta beslut om i vilken korridor Ostlänken ska byggas genom Linköping
– Trafikverket och Linköpings kommun måste vara överens om var Ostlänken ska gå genom staden
– Restiden från Linköping till Stockholm blir cirka en timme.

– En centralt placerad ny tågstation är viktig för den framtida utvecklingen av Linköping och kommer göra att fler än i dag reser med tåg till och från Linköping

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-1 ° C
0.2 °
-1.9 °
85 %
3.6kmh
75 %
ons
-1 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °