-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Ordning och reda bland El- sparkcykel kaoset

Det rekordväxande antalet elsparkcyklar har på kort tid skapat stor irritation hos allmänheten. Det som kanske skapar störst irritation är att elsparkcyklisterna slänger sina cyklar huller om buller i stadsrummet.
Linköping har fram till nu i höst haft ett liberalt förhållningssätt till elsparkcyklar men nu införs en reglering och nya ordningsföreskrifter i kommunen som är anpassade till just elsparkcyklar.

Skärpning av parkeringsbestämmelser

Samhällsbyggnadsnämnds har tagit beslut om att Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen ska se till att övervaka och flytta felparkerade elsparkcyklar och cyklar i Linköpings kommun. Förslaget kom efter att felparkerade elsparkcyklar påverkar både trafiksäkerhet, tillgänglighet och framkomlighet för övriga trafikanter. Beslutet började gälla från och med den 15 september.

– Innan sommaren hade vi en dialog med de företag som hyr ut elsparkcyklar för att diskutera åtgärder gällande felparkeringar. Vi upplever att problemen kvarstår och därför behöver vi ta till ytterligare åtgärder, säger Muharrem Demirok (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande i ett uttalande på kommunens hemsida.

Ägaren ska betala
Kostnaden för flytten ska betalas av ägaren av elsparkcykeln och kostnaden ska motsvara kommunens utgifter för hanteringen.
Elsparkcyklar ska parkeras i uppmålade parkeringsrutor för cykel/elsparkcykel eller i ett cykelställ.

Fakta: De nya elsparkcykel-parkeringarna finns bland annat mitt emot Pusslunden vid Ågatan, vid Sankt Lars kyrka och Resecentrum. Förbipasserande som ser en felparkerad elsparkcykel kan felanmäla genom kommunens webbplats.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °